303 járőri állás betöltetlen a BRFK-nál, senki nem akar rendőr lenni az alacsony fizetés és a kilátástalanság miatt

2019. április 8. 10:15 - szerző: 168 Óra

Több mint háromszáz betöltetlen rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státusz van Budapesten – írja a 24.hu a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján.

A portál közérdekű adatigénylést nyújtott be a BRFK-hoz, ebből derült ki, hogy a fővárosi kerületekben összesen 1223 járőri státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, vagyis

a teljes létszámhoz 303 rendőr hiányzik.

A rendőrság azt válaszolta, hogy a 25 százalékos létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. A gyakorlatban ezt úgy sikerül kezelni, hogy a körzeti megbízottak, a BRFK Rendészeti Szervek Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai, valamint megerősítő erőként a Készenléti Rendőrség tagjai is

rendszeresen ellátnak járőri feladatokat.

Fotó: Kökényesi Gábor
  • Két olyan kerület – Erzsébetváros és a XVII. kerület, Rákosmente – van, ahonnan csak öt járőr hiányzik. Arányosan is a bulinegyednek otthont adó VII. kerületben a legjobb a helyzet, itt a járőri állások 91 százaléka van betöltve.
  • A II. kerületben és Kőbányán éri el a feltöltöttség a 85 százalékot.
  • Százalékosan nézve a Várnegyedben, azaz az I. kerületben a legrosszabb a helyzet, 28 helyett 17 rendőr látja el a járőrfeladatokat, vagyis 40 százalékos a hiány.
  • Teréz- és Józsefvárosban 64%-os feltöltöttség, a Hegyvidéken (62%), Angyalföldön (65%), ezekből a kerületekből nagyjából a járőrök harmada hiányzik.
  • Csak a számokat nézve a VIII. kerületből hiányzik a legtöbb járőr, a 93 státuszból csak 60-at tudnak betölteni.

A létszámhiány fő oka az alacsony fizetés, a járőrvezetők jelentős része 160–180 ezer forint körül keres. Akik 15–25 éve vannak a pályán, azok is mindössze 210–230 ezer forintot visznek haza. Egy kezdő járőr 130–145 ezer forint körül keres.

Pár napja a Népszava nyomán megírtuk, hogy már az utánpótlás is akadozik, öt év alatt majdnem negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma.

Tavaly nyáron Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy nem csak az alacsony fizetés, hanem az elvett nyugdíj miatt is sokan szerelnek le, mivel a rendvédelmi életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.