300 millió forintot költöttek a Semmelweis-emlékév kulturális céljaira

2019. január 18., 16:26

Szerző:

Tavaly rendezték meg a Semmelweis-emlékévet Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékévre több száz millió forintot költött a kormány, de nem egészségügyi, hanem kulturális célokra. Például 85 millió forintért operát rendeztek, szobrokat állíttattak Los Angelestől Tokióig, és 20 millió forint arra is jutott, hogy egy 2014-es dokumentumfilmet 7 nyelvre, köztük arabra és kínaira lefordítsanak – írja a 24.hu.

A portál közérdekű adatigényléssel jutott hozzá az adatokhoz az emlékév fő szervezőjétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az emlékévről szóló kormányhatározat 458 millió forintot különített el. A célja az volt, hogy az anyaországban és a határon túl élő magyarság körében támogassák olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

Az emlékév végül 300 millió forint körüli büdzséjéből valósult meg.

  • A SOTE-n felavatott Semmelweis-emlékműre és a külföldi szobrok, emlékművek állítására 82,8 millió forintot adott az Emmi az egyetemnek.
  • Négy szobrot a Külügyminisztérium szállított Pekingbe, Los Angelesbe kétszer is, és Bécsbe. Ez összesen még 3,3 millió forint, amin felül 24,3 millió forintért külképviseleti programokat is szervezett a külügy 21 városban.
  • A Külügyminisztérium feladatai közé tartozott egy Semmelweis-ikon című tablókiállítás külképviseletekre utaztatása, egy híres magyar orvosokról szóló vándorkiállítás megszervezése, orvosszakmai bemutatók, workshopok szervezése, a Collegium Hungaricum Berlin Semmelweis-emlékprojektjének irányítása. Összességében 27,5 millió forintot költött Szijjártó Péter minisztériuma.
  • A legtöbb pénzt a Magyar Operettszínház kapta, 85 millió forintot a Semmelweis című operára és előadásaira.
  • A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek is jutott 8 millió egy szimfonikus koncertre.
  • Kiállításokra a Magyar Nemzeti Múzeum-Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Levéltár 44,9 milliót, a Nemzeti Múzeum Semmelweis síremlékének és emlékműveinek felújítására további 6,6 milliót kapott. Két további kiállítást a Természettudományi Múzeum szervezett 11 millió forintból.
  • Az Aster Film Kft. csaknem 20 millió forintot kapott arra, hogy Az életmentő – Semmelweis Ignác igaz története című 2014-es dokumentumfilmnek angol, német, spanyol, francia, orosz, kínai és arab kópiát is elkészítse. A Semmelweis Kiadó pedig 3,5 milliót kapott egy könyvre.
  • 2,2 millió forintot az emlékév honlapjának üzemeltetésére költött az Emmi.