Leghamarabb jövőre klimatizálják a 3-as metró kocsijait, idén nyáron biztosan nem lesz légkondicionálás

2020. július 22., 08:43

Szerző:

Ezt a nyarat is bizonyosan légkondicionáló nélkül kell átvészelni a hármas metró újragyártott, de nem klimatizált kocsijaiban. A BKV ugyanis azt válaszolta a Népszava kérdésére, hogy az összes szerelvény klimatizálása idén nyáron nem kivitelezhető.

A budapesti hármas vonalon közlekedő járműveket 2016 és 2018 között 69 milliárd forintért gyakorlatilag újragyártotta felújítás címén az orosz Metrovagonmas. A Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azonban takarékossági okokból nem kért bele klímát.

„A járványügyi helyzet az élet minden területére kihatással van, így az M3 szerelvényeinek klimatizálását is befolyásolja. A BKV ugyan mindent megtesz a metrókocsik légkondicionálásának érdekében, de az már bizonyos, hogy idén nyáron minden feltétel teljesülése esetén is maximum a prototípus kocsikon lehet megvalósítani a klimatizálást”

– közölte a BKV.

Ez a lap szerint hat kocsit jelent a 222-ből.

A BKV a gyártó hozzájárulására vár, mivel a berendezések beszerelésének komoly garanciális vonzata van.

A Metrovagonmas illetékesei korábban ugyan szóbeli ígéretet tettek, hogy a műszaki tartalom ismeretében elvileg hozzájárulnak a garancia meghosszabbításához, de ezt írásban egyelőre nem erősítette meg a cég. Az orosz céggel kötött vállalkozási szerződés értelmében mindenféle változtatáshoz hozzá kell járulniuk, különben elvész a szerelvényekre adott 30 év garancia.

Tavaly nyáron Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 34,8 fokot mért a hármas metró felújított kocsijában és rögtön meg is ígérte, hogy másként lesz ez, ha megválasztják. Egyelőre a pályázatot se írták ki. Karácsony Gergely korábban azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy a költségvetésben rendelkezésre áll a klímák beszerelésére a pénz. Csakhogy azután a járvány elleni védekezés és a kormányzati elvonások sokat elvettek a kasszából.

Előzetesen 6-10 milliárdra becsülték a légkondicionálás kiépítésének költségét.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.