295 milliárd forintot költhet el a Magyar Turisztikai Ügynökség arra, amire akar

2019. március 26., 18:27

Szerző:

Az Orbán-kormány majdnem 300 milliárd forintot ítélt meg öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségre a Magyar Turisztikai Ügynökség részére. A pénzt olyan fejlesztésekre költheti az ügynökség 2030-ig, amilyenekre csak akarja – írja a hvg.hu egy friss kormányhatározat alapján.

A határozat szerint a 2017–2030 között a kormány döntéseivel biztosított forrásokat az MTÜ szakmai álláspontja szerinti sorrendben és időrendben költheti el, bármelyik térség szakmailag indokolt további fejlesztéseire, és egyes projekteket akár el is hagyhat.

A kormány emellett felhatalmazza az MTÜ-t, hogy a források

„egyéb egyes turisztikai fejlesztések megvalósítása céljából kerüljenek felhasználásra”.

Vagyis arra költik a pénzt, amire akarják, amit szakmailag indokoltnak tartanak.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója
Fotó: MTI/Kallos Bea

Az öt kiemelt turisztikai fejlesztési térség a következő:

  • Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  • Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  • Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  • Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  • Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség.

Ezekre a kormány az öt határozatban eddig összesen 630 milliárd forintot irányzott elő, amiből 295 milliárd a hazai forrás. Ez utóbbihoz kapott szabad kezet az MTÜ, az uniós források elköltéséhez nem.

Az MTÜ-t 2016-ban hozta létre a kormány a Magyar Turizmus Zrt. átszervezésével. Tanácsadója a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, aki állítólag szabadidejében, fizetés nélkül segíti tanácsaival az ügynökség munkáját. Barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti az MTÜ leányát, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-t, amely nemrég egy budai villába költözött, és egymilliárd forintos állami támogatást kapott koncepciója megvalósításához.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.