Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

2,8 milliárd forintnyi taót kapott a Gyarmati Dezső Sportuszoda

2018. április 3. 15:12 - szerző: 168 Óra

Három év alatt 2,8 milliárd forintnyi tao-pénzt kapott a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft vállalkozásoktól. Mivel sikeresen pályáztak a Magyar Vízilabda Szövetséghez (MVSZ) uszodaépítésre, 2015-től már a kft. is részesedhet a látványsportok támogatására felajánlható társaságiadó-pénzekből – írja a 24.hu.

Márciusban derült ki, hogy a Gyarmati Dezső Sportuszodát a Máriaremetei úton építi fel az A-Híd Zrt. 5 milliárd 586 millió forintért. A közbeszerzést azzal a kitétellel írták ki, hogy az uszoda csak akkor épül fel, ha összejön a megfelelő összeg a tao-felajánlásokból. Erre a célra 2015-ben 2,54 milliárd forint, 2016-ban 812 millió forint, 2017-ben pedig 5,5 millió forint folyt be.

Az uszoda alapkövét szerdán tették le, az ünnepségen Láng Zsolt, a II. kerület fideszes képviselője elmondta, hogy a beruházás összköltsége 40 százalékkal megnőtt. Ennek oka a fellendülő építőipari piac, a szakemberhiány, a növekvő anyagárak és munkadíjak. 

2015-ben 44 cég támogatta a projektet, 2016-ban már csak nyolc, tavaly viszont már csak kettő. 2017-ben 550 ezer forintot adott a II. Kerületi Városfejlesztő és Beruházás-szervező Zrt., és 5 milliót az MKB Bank Zrt.

A tao-pénzek egyharmada egyetlen cégtől érkezett, az FGSZ Földgázszállító Zrt. 914 millió forinttal gazdagította a projektet. A zrt. a MOL-csoport tagja, és a kormány tavalyi döntése alapján versenyeztetés nélkül 34 milliárd forintért megvásárolhatja az állami tulajdonban lévő, Vecsés-Balassagyarmat közötti gázvezetéket. 

A beruházás támogatói között van egy Közgép-cég, a korábban Simicska Lajos tulajdonát képező, a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord által megvett Dunántúli Távközlési és Bíztosító Berendezés Építő Kft., és Wáberer György holdingjához, a Waberer's-hez tartozó 21 cég is. Wáberer 2015 júliusa óta miniszterelnöki megbízott, feladata a magyar logisztikai ágazat fejlesztésének elősegítése tekintetében nyújtandó személyes szaktanácsadás.

A portál tavalyi összesítése szerint 415 milliárd forint társasági adó került annak 2011-es bevezetése óta a sportszervezetekhez az államkassza helyett. Az MSZP-Párbeszéd februárban javasolta, hogy a támogatásból jusson az iskoláknak és kórházaknak is, de a javaslatot még a tárgysorozatba sem vették fel.