250 óra közmunkára ítélték a Ligetvédőket

2018. november 9. 14:19 - szerző: 168 Óra

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyújtott be vádiratot összesen 11 személlyel szemben csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, valamint rongálás vétsége miatt. 

A Liget Budapest Projekt ellen tiltakozó Ligetvédő csoport aktivistái 2017. július 4-én, a Budapest XIV. kerület, 56-os emlékmű melletti területen előre be nem jelentett, spontán rendezvényt tartottak abból a célból, hogy a Liget felújítás keretében aznapra szervezett faátültetés ellen tiltakozzanak. A spontán rendezvényt a rendőrség feloszlatta, de az aktivisták továbbra is a helyszínen maradtak.

Fotó: Merész Márton

A kordonnal elhatárolt építési területnél a vádlottak közül nyolcan, további tizenkét ismeretlen társukkal együtt a délutáni órákban több kerítéselemet is megrongáltak, azokat meghajlították, megtépték, rángatták, és ezzel összesen több mint 60 000 forint kárt okoztak.

A vád tárgyát képező másik ügyben, a fenti vádlottak közül ketten, három másik társukkal együtt 2018. április 10-én, délelőtt, a XIV. kerület, Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum építkezési területét körülvevő, OSB lapokból álló kerítés egyik oldalát többször megrúgták, melynek következtében az OSB lap betört. Az így keletkezett résen keresztül a vádlottak bementek az építkezési területre, ahol a biztonsági őröket trágár kifejezésekkel illették, feléjük köptek, továbbá egyikük egy korábban letört OSB lap darabjával az egyik biztonsági őrt megdobta.

A kerületi ügyészség vádirata alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben büntető végzést hozott; a kerületi ügyészség vádiratában foglalt indítványnak megfelelően, tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján valamennyi vádlottal szemben 200-250 óra közötti tartamú közérdekű munka büntetést szabott ki – írja az Ügyészség.