20 millióra perli a kardiológiai intézetet az elhunyt beteg családja

2018. október 13. 07:46 - szerző: 168 Óra

20 millió forintos kártérítésre – 10 millióra az özvegy, 10 millióra az elhunyt férfi lánya – perli Székely László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből kirúgott főorvos elhunyt betegének a családja az intézményt – írja az atv.hu

Dr. Ábrahám László, a család megbízott ügyvédje péntek este az Egyenes beszéd című műsorban elmondta: az, hogy a család elvesztette egyik tagját, sokkal nagyobb trauma annál, mint amit bármekkora összeggel kompenzálni lehetne. Mivel azonban a hazai joggyakorlatban van lehetőség ilyet kérni és az eddigi megszólalások mind Kovács Attila országos tisztifőorvos, mind a vizsgálatot végző Kollár professzor részéről a kórházat egyértelműen hibásnak nevezték, Ábrahám lát rá esélyt, hogy meg tudjanak állapodni az intézménnyel.

Az ügyvéd elmondta, ha esetleg lezárul a vizsgálat és mégis az azóta kirúgott Székely László főorvost találnák hibásnak, akkor is az intézmény kell, hogy kártérítést fizessen, ugyanis az alkalmazottakért az alkalmazó a felelős ebben a tekintetben.

A kártérítéssel kapcsolatos jogszabályról szólva az ügyvéd elmondta, ha a kórház hibázott, hogy az elvárható gondosságot elmulasztotta, nem küldte másik intézménybe a beteget, ahogy az a törvényben le van írva, akkor kártérítésre kötelezhető. Hozzátette: azt valótlan állításnak tartja, hogy nem találták volna a később elhunyt beteg vizsgálatainak dokumentációját, ugyanis még azt is leírták, hogy milyen naplószám alatt, milyen eredménnyel történtek meg ezek a vizsgálatok.

Székely László másik két betegével kapcsolatban Ábrahám László azt mondta: őket az életben maradás esélyétől fosztják meg a várakozó magatartással. Állította a műsorban, hogy csak az intézmény vezetőjének aláírásán múlik, hogy megrendelik-e számukra a szükséges implantátumot.