150 ezer forintra büntették a keszthelyi gimnáziumot, ahol élve boncoltak állatokat

2018. november 14., 10:12

Szerző:

A közpénzből fenntartott gimnáziumnak kell végül 150 ezer forintos bírságot fizetnie, amiért a biológia-szakkörben állatokat – köztük egy még élő kiscsibét – boncoltak tizenéves diákok, derül ki a hvg.hu birtokába került kormányhivatali határozatból.

Arról még júliusban írt a HVG, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a keszthelyi tanár ellen, aki a boncolásokat végezte. A hatóság viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy egy állami oktatási intézményben állatokat öljenek le „elfogadható ok nélkül”.

Fotó: Youtube

A tanár erre csak annyit mondott, hogy szerinte egy húsevő társadalomban mindez „üres és visszataszító” képmutatás.

A hatosztályos Vajda János Gimnázium biológia szakkörébe 13–18 éves diákok jártak. A szakkör hírhedt volt arról hogy élő állatokon végeznek kísérleteket, emiatt sokan nem jártak rá. Az ilyen típusú foglalkozásokat – hangzott a cikk – a biológiatanár vezette be az iskolában körülbelül három éve.

Volt szülő, aki panaszt tett a szakkör miatt, és az iskola egy korábbi diákja az állatvédőkhöz fordult. A diák nem járt a szakkörbe, de társaitól értesült az ott folyó kísérletekről.

A szakköri órákon a diákoknak több állatot kellett felvágniuk. A tanár az órákra vitt nyulat, skorpiót, gőtét, papagájt, tengerimalacot, de előfordult, hogy egy denevérrel jelent meg. Egy élő albínó karmosbékába áramot vezettek, így vizsgálták az állat reflexeit.

A hvg.hu birtokába került egy mobiltelefonnal készített videofelvétel, amelyen a diákok éppen egy tojásból kifordított, kikelés előtt álló kiscsibét vágnak fel. A felvételt a portál nem tette közzé, de a cikk szerint látszik és hallatszik, ahogy a diákok csipeszekkel és ollóval dolgoznak, a tanár pedig instruálja őket. Van diák, aki felkiált, hogy a kiscsibe még csipog és rúg.

– Tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény – mondja a tanár a felvételen.

A tanár azóta elhagyta az iskolát.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.