140 cég irányítását veheti át akár azonnal a honvédelem, ha szükséges

2020. március 17., 18:07

Szerző:

Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével megkezdte tevékenységét a járványhelyzetben létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoport, jelentette be a honvédelmi tárca államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten – írja az MTI.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az akciócsoportnak az a feladata, hogy azokat a szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégeket biztosítsa, amelyek működése létfontosságú a rendkívüli járványhelyzetben Magyarországon - közölte Szabó István államtitkár.

Közel 140 létfontosságú szolgáltató céget, gyártókapacitást azonosítottak és amennyiben szükséges, ezek irányítását a helyszínre települő honvédelmi törzsek veszik át.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy fokozott figyelmet fordítanak a honvédséghez tartozó valamennyi egészségügyi intézmény biztonságára a vírusfertőzés terjedésének megelőzése érdekében.

A Honvédkórházban (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) úgynevezett egykapus beléptetést vezettek be. Ez azt jelenti, hogy a Honvédkórházba a sürgősségi ellátást biztosító személyzeten kívül mindenki csak egy kapun léphet be, azt követően, hogy testhőmérésen esik át, lefertőtleníti a kezét, illetve kitölt egy, a fertőzés kockázatát felmérő kérdőívet. Amennyiben valaki fertőzésgyanúsnak bizonyul, elkülönítik és sürgősségi ellátásban részesítik - ismertette az államtitkár.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.