1,3 milliárdért figyelheti a sajtót Habony Árpád egykori üzlettársa Palkovics László minisztériumának

2019. február 1., 17:33

Szerző:

A Médianéző Kft. 2011 decembere óta milliárdokért végez médiamonitoring tevékenységet az-Orbán-kormánynak. A tulajdonos Győri Tibor, a Miniszterelnökség volt jogi ügyekért felelős államtitkára 2015-ben Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval közösen alapította meg a Ripostot és a Lokált kiadó vállalkozást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly év végén megbízta a Kft.-t, hogy nettó 1,3 milliárd forintért vizsgálják meg többek között a bulvár előrenyomulását és a minőségi sajtó zsugorodását – írja a 24.hu a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött szerződés alapján.

2019-ben a Médianéző Kft. így 1,3 milliárd forint plusz áfáért (bruttó 1,7 milliárd forintért) végez sajtófigyelést és kutatást a tárca részére.

Győri Tibor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Médianéző Kft. még 2015-ben nyert el egy 4,4 milliárdos közbeszerzési megbízást kormányzati médiamonitoring szolgáltatásra, a mostani megbízás ennek a szerződésnek a módosítása. Mivel az 2019-es megbízás értéke nem éri el a 2015-ben megkötött szerződés értékének 50 százalékát, nem volt szükség közbeszerzési eljárásra sem.

A vizsgálandó területek egyik eleme az, hogy a jelentősen átalakult print sajtópiacon (Metropol, Népszabadság, Magyar Nemzet, Heti Válasz megszűnése) a bulvárújságok példányszáma emelkedett (Lokál, Ripost), amely a minőségi sajtó egyre szűkülő összesített elérésének vizsgálata mellett a bővülő bulvárfogyasztás részletes feltárását is szükségessé teszi.

fideszes médiaholdingba való beolvasztásuk előtt a Lokált és a Ripostot is kiadó Modern Media Group Zrt.-t Habony Árpáddal együtt 2015-ben alapította Győri Tibor, a Nézőpont csoport tulajdonosa.