Eddig 1182-en jelentkeztek iskolaőrnek, csaknem két tucat intézmény inkább nem kér belőlük

2020. július 28., 12:36

Szerző:

Július 23-ig összesen 1182-en jelentkeztek az iskolaőri képzésre – közölte a Népszava megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Hozzátették, a jelentkezés határideje július 24-e volt, s mivel többen postai úton küldték el jelentkezésüket, ez az adat még változhat.

A jelentkezők nem kapják meg automatikusan az állást; akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, azoknak augusztus 3-tól egy rövid, ám komplex (pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési) képzést kell teljesíteniük, hogy szeptembertől munkába állhassanak.

A kormány által július 15-én közzétett intézményi listán 491 olyan iskola szerepel, ahol kérték az iskolaőr jelenlétét. Bár a 168 Óra is beszámolt róla, hogy többen tévesen kerültek fel a listára, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt azóta sem frissítette.

A lapnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elárulta,

az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel,

hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. Így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr (a korábban kiadott listán még 203 szerepelt).

Az ORFK azt is elárulta, hogy ha olyan 65 év alatti egykori rendőrök jelentkeznek iskolaőrnek, akik szolgálati járandóságban részesülnek, nem kell tartaniuk attól, hogy az iskolaőri fizetés (vidéken bruttó 220 ezer, a fővárosban bruttó 230 ezer forint) miatt felfüggesztik a járandóság folyósítását. Azt az iskolaőri bér mellett továbbra is kapni fogják, számolt be a Népszava. 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.