100 ezer forintot is megkereshet egy közmunkás egyetlen éjjel, ha beáll csempésznek

2018. február 13. 12:12 - szerző: 168 Óra

Földön, vízen, levegőben zajlik a csempészet az ukrán–magyar határon. A környékbeli falvakban csak közmunka van, havi 54 ezer forintért. Míg a csempészek azonnal, készpénzben, sokat fizetnek a segítőknek.

Hír TV Riasztás című műsorának stábja éjszakai bevetésen volt: éjjellátó kameránkkal az ukrán–magyar határ menti csempészútvonalakat figyelték. Az utcák kihaltak, de a falvakban nagy az autóforgalom – tapasztalták mindenekelőtt. 

Mint megtudták, a legújabb módszer a légi szállítás, aminek fő bizonyítéla a Kállósemjén határában talált kisrepülő volt. 

„Nincs munkalehetőség, szegények az emberek, egy hónapban keresnek közmunkán 54 ezer forintot, és ilyenkor, mikor elkövetnek egy cigarettacsempészetet, egy egyszerű hordár megkeres 30-40 ezer forintot. Beleviszi őket a szegénység” –  mesélte  egy csempész.

A csempészek munkáját sokan segítik: egy figyelőnek tízezret, egy sofőrnek akár százezer forintot is fizetnek alkalmanként – derül ki a riportból. 

De virágzik az embercsempészet is, 

az errre szakosodott delikvensek 3-5 ezer eurót kérnek a menekültektől.

Nem a határ közvetlen közeléből szállnak fel, hanem általában 10-15 perces repülési idővel, mélységből, és ugyanezt az időt eltöltik itt, Magyarországon belül is – mondta a stábnak egy volt bűnügyi nyomozó, Lőrincz Zoltán. A Hír TV információja szeint a kállósemjénben elakadt mellett még két kisgép vesz részt a rendszerszerű csempészetben ebben a térségben.