Zacher Gábor: A fiatalok szeretetinjekciókat akarnak, az internetfüggők száma meghaladja a drogosokét

Aki most 16 éves, 70 éves korára összesen 5 évet és négy hónapot fog eltölteni a közösségi médián.

2019. május 14., 09:46

Szerző:

Nyakig benne járunk a viselkedési függőségekben – mondta kedden nyíregyházi diákoknak tartott előadásában Zacher Gábor toxikológus az Infostart beszámolója szerint. A szakember szerint a fiatalok részben kényszerből töltik szabadidejüket a közösségi médiával, mert aki nincs fenn legalább napi egy órán át a közösségi médián, az halott ebben a generációban.

Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

A függőség olyan kiterjedtségéről beszélt a szakember, amit sokan talán észre sem vehetnek, ha a fiatalok viselkedését nézik, hiszen mindenki ezt csinálja, ezért normalitásnak is tűnhet. Olyan sok internetfüggő van már, hogy a számuk meghaladja a drogosokét.

A 16 éves fiatalok a szabadidejük felét a közösségi médián töltik, emiatt

70 éves korukra sokak összesen 5 évet és 4 hónapot töltenek a virtuális világban.

Ez a látványos különbség más hatással is jár, a generációs szakadék is élesebb, más fronton és másképp kommunikálnak egymással a szülők, gyerekek és nagyszülők.

A függési viszonyt a visszajelzések alakítják, vágyunk az elismerésre, minél többet kapunk, annál magabiztosabbnak és sikeresebbnek érezzük magunkat. Ezt a szeretetinjekciót igénylik az emberek, a kialakuló függőség feldolgozására és kezelésére viszont egyelőre nincs elfogadott terápia – jelezte a toxikológus