A britek odacsaphatnak a videojátékpiacnak – Szerencsejátékká minősíthetik a loot box-okat, melyek a félkarú rablóra hajaznak

2020. június 19., 19:34

Szerző:

A Guardian értesülése szerint az illetékes minisztérium bekért egy állásfoglalást, mely bizonyíthatja, hogy a digitális ládák a szerencsejátékok felé terelhetik a fiatalokat, valamint függőséget is okozhatnak.

De mi is az a loot box? Egyeseknek olyan hétköznapi kifejezés, mint az online póker Magyarországon, de rengetegen vannak, akik soha nem hallottak róla. Pedig ahogy a lap UK could class loot boxes as gambling to protect children című cikke is állítja, manapság szinte már-már kötelező elemei egyes játékoknak.

 

Digitális zsákbamacska

Ezek a valódi pénzért, vagy azon vásárolt játékbeli tokenekért beszerezhető dobozok digitális zsákbamacskaként írhatók körül. Egy pörgetéssel többnyire olyan elemekkel lehetünk gazdagabbak, melyekkel a karakterünk kinézetét igazíthatjuk hozzá saját ízlésünkhöz. Ám bizonyos pay-to-win modellt használó játékok esetében bőven lehetséges, hogy olyan jutalmat kap egy játékos, melynek használatával a többiek fölé kerekedhet.

 

Pórul járhatnak a fejlesztők

A lap szerint, ha a döntéshozók az újraminősítés mellett döntenek, az komoly csapás lehet a fejlesztőknek. Ugyanis kénytelenek lennének játékokat átdolgozni, vagy olyan korlátozások alá eshetnének, amelyeknek értelmében 18 év alattiak számára nem lehetne azokat értékesíteni.

Hozzátartozik, hogy az Egyesült Királyságban – és egyébként a világ túlnyomó részén – jelenleg semmilyen szerencsejátékokat érintő szabályozás hatálya alá nem esnek a loot box-ok, amit azzal indokolnak: a digitális ládákból megszerezhető javak nem bírnak anyagi értékkel. Ugyanakkor egy jelentés tanúsága szerint a loot box-okból kinyerhető jutalmak könnyedén pénzzé tehetők egyes, harmadik fél által üzemeltetett weboldalakon keresztül.

 

Függőséget alakíthat ki a gyerekeknél

A loot box-ok tulajdonképpen olyan nem valóságos árucikkek, melyek arra bátorítják a fiatalokat, hogy próbára tegyék a szerencséjüket, továbbá normálisnak tüntetik fel ezt a viselkedést – fogalmazott Carolyn Harris parlamenti képviselő, a szerencsejátékokkal kapcsolatos veszélyeket vizsgáló csoport vezetője. Hozzátette, nagyon gyakori jelenség, hogy ezután szerencsejáték-függőség kezd el kialakulni a gyerekeknél.