Új figyelmeztetés a videojátékokon: címke jelzi a szülőknek, ha a játékban megvásárolható elemek bukkannak majd fel

2020. június 12., 15:31

Szerző:

A jövőben nemcsak az fog szerepelni a videojátékok dobozán, ha megvásárolható extra tartalom található benne, hanem az is,

ha konkrétan ezzel a digitális zsákbamacskaszerű megoldással próbál meg újabb forintokat kihúzni a zsebünkből.

Természetesen ez a szülők szempontjából igazán nem mindegy, hiszen egy feneketlen kútról van szó.

Az elmúlt hetek egyértelmű nyertesei a digitális világ első számú résztvevői: a Netflix és klónjai, a közösségi oldalak a Facebooktól kezdve a WhatsAppon át a TikTokig, az e-szerencsejátékkal és az olyan sportfogadásokkal foglalkozó oldalak, mint a MelBet, és természetesen a videojátékipar minden résztvevője, a kiadóktól egészen a forgalmazókig. Nem is csoda, hogy pont akkor állt elő az amerikai korhatár-besoroló bizottság, az Entertainment Software Rating Board (ESRB) legújabb, videojátékokat érintő figyelmeztető címkéjével, mikor a legnagyobbat kaszáltak ezeken a szoftvereken a forgalmazók.

Mi is az a loot box?

Az ESRB ugyanis április végén jelentette be, hogy a jövőben figyelmeztető jelzést kapnak azok a játékok is, amelyek pénzért megvásárolható véletlenszerű elemeket tartalmaznak, közismertebb néven loot box-okat (kincsesláda). Hogy mi is az a loot box? Tulajdonképpen a videojátékipar zsákbamacskáit illetik ezzel a névvel, de ha szigorúbbak vagyunk, akkor nyugodtan kijelenthetjük: nyerőgépekről van szó. Nem más, mint

egy olyan digitális láda, melyet ha a játékos megvásárol, majd kinyit, értékes jutalmak üthetik a markát… vagy épp értéktelenek, attól függ, milyen a szerencséje.

Ezek a cuccok lehetnek optikai tuningok, melyek feldobják a karakter vagy egy fegyver kinézetét, esetleg avatárképekkel gazdagítja a felhasználó gyűjteményét. Léteznek viszont olyan játékok, melyekben megvásárolhatók drágább ládák is, amelyekből akár erősebb fegyverek vagy olyan új képességek potyoghatnak, melyekkel a játékos komoly előnyre tehet szert. Ez egy online, kompetitív játék esetén tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha az ember fizet érte, jelentősen megnövelheti az esélyeit a többiekkel szemben. Ennek köszönhető, hogy a játékos társadalom nagy része úgy gondolja, hogy ezt a pay-to-win (fizetni a nyerésért) modellt megvalósító loot box-ok egyenesen az ördög fejéből pattantak ki.

Függőséget okozhat

Az ESRB nyilvánvalóan nem az efféle sportszerűtlenség miatt döntött most úgy, hogy szigorít a jelzéseken, hanem amiatt, mert

ezek a loot box-ok ugyanúgy függőséget okozhatnak, mint a szerencsejátékok

– még ha jogilag nem is minősülnek szerencsejátéknak ezek a bináris zsákbamacskák, hiszen az így szerzett javakat nem lehet törvényesen valódi pénzzé tenni. Mindenesetre addikciós szempontból komoly veszélyt jelent a doboznyitogatás, főleg a fiatal korosztályra nézve, ám eddig semmi nem figyelmeztette a szülőket arra, ha esetleg a játék, amelyet megvettek a gyereknek, ilyen lehetőségeket is rejt magában.

Egy korábban bevezetett címke azért felhívta rá a figyelmet, ha az adott szoftver bizonyos játékon belül megvásárolható tartalmakkal van ellátva, ám azok sokfélék lehetnek, a történeti kiegészítőktől kezdve a konkrét kozmetikai elemekig bármi, amiért pénzt kérhetnek a készítők. Mostantól viszont konkrét jelzés figyelmezteti a vásárlót arra, ha a játék loot box-okat, vagy más névvel illetett, de ugyanerre a mechanikára épülő megoldást tartalmaz. A címkén ugyanis nem az áll, hogy a szoftver loot box-okkal operál, hanem az, hogy megvásárolható véletlenszerű elemeket kínál a felhasználónak, így szerencsére nem lehet kibújni a szigorítás alól azzal, hogy a doboznyitogatást kártyafordítgatással vagy kerékpörgetéssel váltja is a fejlesztő.