Vaddisznó fürkészett és portyázott Akadémiaújtelepen, de már nem vagyunk meglepődve

2020. július 15., 11:15

Szerző:

Egyre gyakoribbak a vadállat-észlelések Budapesten. Ezúttal a XVII. kerületi Akadémiaújtepelen bukkant fel egy vaddisznó, az Index olvasója le is filmezte a csinos kis jószágot, íme:

A közelmúlt legemlékezetesebb nagyvárosi vad-vizitjét kétségkívül egy őz hajtotta végre, az óvatlan párosujjút azonban a Kálvária térnél sajnos elütötte egy autó.

De vaddisznóból is láttak már jó párat a fővárosban, a leglátványosabb disznóportyát a Római-parton filmezték 2018 novemberében. Farkasréten tavaly októberben egy komplett vaddisznócsalád rohangálását rögzítette egy szerencsés szemtanú. A kétgenerációs erdei família a Farkasréti temetőtől indulva inalt végig a Törökbálinti úton, aztán nyoma veszett.

Ahogy a hírhedt Hajógyári szigeti vaddisznónak is, pedig azt a legnagyobb erőkkel keresték, miután tavaly december 19-én rárontott egy kutyára, és súlyosan megsebezte a szegény párát.

A vaddisznók számára különben nem csak Budapest, hanem például Debrecen is vonzó lokáció. Egy szerencsés példány egy akkora gödröt talált magának az egyik aszfaltozott utcában, mint egy kisebb holdkráter;mivel az útkarbantartási anomália éppen tele volt vízzel, meg is fürdött benne az állat legott, akár egy dézsában:

Salgótarjánban 2018-ban egy pizzériába tért be egy vaddisznó, tavaly pedig ugyanott kis híján bement egy könyvtárba.

És akkor még nem beszéltünk a rókákról, de ez nem marad így. Az évtizedekkel ezelőtt még erdei miliőben is ünnepi látványnak számító rókák (lásd még ravaszdi, rókakoma) ugyancsak elkezdtek be-beszivárogni némely urbánus közegbe; beszámoltunk már fényes nappal háztetőn napozó rókáról (Keszthely, 2019,), erkélyre mászó rókáról (Szentendre 2019), üres medencébe esett rókakölyökről (Óbuda, 2020), cseh sörkonyhánál sompolygó rókáról (Pécs, 2020), mi több, vérellátónál ólálkodó rókáról is (Szombathely 2018).

Lassan már csak városban kószáló medvéről és és farkasról nincs hazai készítésű filmünk vagy fotónk, bár a minap valaki állítólag látott egy medvét (lásd még: mackó, brumi) a Normafánál, kilátásaink tehát mindenképp bíztatók. 

 

10:13

Az elhízás világszintű probléma: a Föld lakosságának 51 százaléka, vagyis több mint négymilliárd ember küzd túlsúllyal, ami nagyrészt az egészségtelen táplálkozásnak, a mozgásszegény életmódnak és a rossz minőségű ételeknek köszönhető.

06:59

Alvászavarról akkor beszélünk, ha valaki lámpaoltás után félórával még nem alszik, ill. a probléma egy hónapon túl is fennáll. Az alváshiánynak komoly szervi – és pszichológiai következményei is lehetnek, ezeket csak akkor lehet hatásosan kezelni, ha szorongás áll a problémák hátterében.