Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Újra nőtt a szüleikkel élő magyar felnőttek aránya, a férfiak nagyon a mamahotelben ragadtak

2019. május 14. 12:55 - szerző: Unyatyinszki György

A családok évében emelkedett a nem családalapítással foglalkozók aránya.

Tavaly elérte a 42,2 százalékot azoknak a 18-34 éves felnőtteknek az aránya, akik továbbra is szüleikkel élnek egy háztartásban - derül ki az Eurostat által közölt adatokból. A növekedés 1,4 százalékos volt 2017-hez képest.

A nemek közti különbségek döbbenetesek, a férfiak 52,2 százaléka él a szüleivel, a nők "csupán" 30,7 százaléka nem költözött még saját háztartásba.

Az EU statisztikai hivatala a szerdán esedékes családok világnapja apropóján közölt rövid jelentése szerint 2017-ben az EU állampolgárainak 28,5 százaléka élt a szüleivel, igaz, ez a 25-34 éves korosztályra vonatkozó adatsor, de egybeesik a szélesebb korosztály adataival. A magyar adatok már 2018-ra vonatkozóan is rendelkezésre állnak.

A hosszan tartó "mamahotel" oka sokrétű: a fiatalok érése és önállósodásának ideje elnyúlt, sokan egyetemi tanulmányaik miatt nem függetlenedtek szüleiktől. A fiatalok anyagi lehetőségei is korlátosak a növekvő albérlet és ingatlanárak mellett. Ugyanakkor a családi élet is idomult a helyzethez, sok szülő elfogadta a lassú elszakadást és a lakhatással segíti gyerek relatív jólétét.

Ez azonban kihat a családalapításra is: minél tovább él valaki a szüleivel, annál később alakít ki tartós kapcsolatot, ami a családalapítás, a gyermekvállalás kitolódását is eredményezi.

Ráadásul minél később vállalja valaki az első gyermekét, annál kisebb esélye van, hogy további gyermekeket vállaljon.

A nemek közötti egyenlőtlenségekre hatással van, hogy a fiatal nők gyakrabban alakítanak ki kapcsolatot idősebb társsal, mint a férfiak. Az ebből fakadó stabilabb életkörülmények miatt hamarabb tudnak elköltözni otthonról.