Új feleséget kapott a szumátrai tigris a Nyíregyházi Állatparkban

2019. február 19., 14:24

Szerző:

Feleséget cserélt Gio, az egyedüli szumátrai tigris hím, amely Magyarországon él – jelentette be a Nyíregyházi Állatpark.

A világ egyik legritkább ragadozója 2014-ben érkezett Rotterdamból Nyíregyházára az Európai Fajmegőrzési program keretében. Vele együtt már 4 tigrisalfajt – a szibériai, a fehér bengáli, a maláj és szumátrai tigrist – is bemutat a Sóstó Zoo. 

A szumátrai tigris fajkoordinátora 2015-ben már kihelyezett a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező hímhez egy holland tenyésznőstényt, de utód nem született, így most a program egy újabb nőstényt javasolt a fajmegőrzés szempontjából rendkívül értékes hímhez. 

Zoja, az újonnan érkezett nőstény Varsóban született, ám ez idáig Franciaországban élt, pár hete lakik a Nyíregyházi Állatparkban. A karanténidőszak után ismerkedett meg párjával, melyet gondozói lélegzet visszafojtva figyeltek, hiszen olykor előfordul agresszió is az állatok összeszoktatása alatt. Találkozásuk végül problémamentesen zajlott.

Az állatkert szerint a tenyészpárra nagy feladat vár, hiszen alfaja a kihalástól közvetlen veszélyeztetett. A tigris ugyanis egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három (bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, de a többit (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, maláj és szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították.

Jelenleg mindössze 400 szumátriai tigris él szabadon, míg a világ állatkertjeiben körülbelül 300 példány.