Tizenöt évig ült ártatlanul nemi erőszakért négy leszbikus nő, mert az egyikük családja hazugságra kért két kiskorú gyermeket

2018. december 5., 11:18

Szerző:

Elizabeth Ramirez, Cassandra Rivera, Kristie Mayhugh és Anna Vasquez, az Egyesült Államokban csak San Antonio Four néven ismert négy nő 1998-ban került rácsok mögé. Már letöltötték a rájuk kiszabott büntetést, mielőtt 2016-ban a texasi fellebbviteli bíróság felmentette őket a nemi erőszak vádja alól. Két éve sikerült bizonyítani ugyanis, hogy a vád hamis volt.

Fotó: Texas Public Radio Facebook

Az elsőrendű vádlottként elítélt Ramirez unokahúgai – egy 7 és egy 9 éves kislány – azt állította, hogy a nagynénjük és három barátnője egy 1994-es hétvégén megerőszakolta őket. A média hatalmas felhajtást csapott az ügy körül, az állítólagos nemi erőszakból kisebbfajta boszorkányüldözés lett, mígnem az egyik kislány évekkel később visszavonta vallomását, azt állítva, a családtagok kérték, hogy hazudjon a rendőrségen, mert nem tudták elviselni, hogy Ramirez a saját neméhez vonzódik. Ramirez eredetileg 37 év börtönre ítélték, a felmentő határozatnak hála szabadult korábban. Három barátnője letöltötte a maga büntetését, fejenként 15 évet a rácsok mögött.

Kárpótlást kaptak ugyan – 80 ezer dollárt minden egyes rács mögött töltött évért – de ez aligha vigasztalta bármelyüket is, mert a texasi bürokrácia jóvoltából egészen a múlt hétfőig büntetett előéletűként tartották nyilván őket. Ennek következményeként mostanáig nem sikerült normális munkát vállalniuk. Egyikük, aki iskolákban tartott előadásokat kálváriájáról, évekig csak rendőri kísérettel mehetett gyerekek közé, Vasquez pedig az ártatlanul elítélt texasiakért küzdő Innocence Projectnél dolgozik. Ez az a szervezet, amely segített tisztára mosni az ő nevét is.