Társai megölték a mikepércsi gólyát, de a tojásait megmentették az állatvédők

2019. április 24., 11:48

Szerző:

2019. április 21-én, húsvét vasárnapjának reggelén érkezett bejelentés a mikepércsi rendőröktől egy, a fészkében elpusztult fehér gólyáról. A Hortobágyi Madárkórház és az E.ON munkatársai egy órán belül a helyszínre értek.

A fészekben öt tojás volt, amiket emelőkosaras jármű segítségével kimentettek a madárkórház és az áramszolgáltató munkatársai. A mentés közbeni megfigyelés során jól látható volt, hogy a szomszédos gólyák folyamatosan támadták a még a fészken ülő társát. Mint utóbb, a boncoláskor bebizonyosodott, egy gólya volt a gólya gyilkosa. 

Fotó: Hortobágyi Madárpark

A fészekben ilyen körülmények között nem maradhattak a tojások. Veszélyben voltak a többi gólya miatt is, hiszen amíg a szülő elmegy táplálkozni, kidobhatták volna a fészekből az őrizetlenül maradt tojásokat. A dolmányos varjak is kárt tehetnek bennük.

A mentett tojások Hortobágyra, a madárparkba kerültek, ahol azokat a tartósan sérült gólyák fészkeiben helyezték el a madármentők. A fiókák a nagyröpdében biztonságban kelhetnek ki, majd nevelhetik fel őket a nevelőszülők.

(A Blikk nyomán)