Szócsata az interneten: ételkocsi-tologató macának neveztek egy légiutaskísérőt, mert az nem szólította doktornak az egyik női utast

2018. szeptember 6., 19:08

Szerző:

Nagy vitát gerjesztett egy ausztrál filozófiából doktorált nő esete, aki Twitteren panaszolta el, a Qantas légitársaság stewardesse hiába látta a beszállókártyáján, hogy a neve dr. Siobhan O'Dwyer, mégis Miss O'Dwyernek szólította.

„Hé, Qantas, a nevem dr. O'Dwyer. A beszállókártyámon is az állt dr. O'Dwyer. Ne nézzenek a kártyámra, majd rám, vissza a kártyámra és döntsék el, hogy a doktor minden bizonnyal egy elírás lehet. Nem azért töltöttem el nyolc évet az egyetemen, hogy Miss-nek nevezzenek.”

A bejegyzés több ezer lájkot kapott és hatalmas vitát gerjesztett, hogy valóban jogos -e az ilyen mértékű kiakadása. Voltak, akik teljes mellszéllességgel kiálltak a nő mellett. Egyikük a szintén doktor Mel Thompson, aki egyenesen kikérte magának, hogy egy „ételkocsi-tologató maca” döntse el, milyen titulussal illeti őt.

Fotó: Twitter

A vitába beszállt egy légiutaskísérő, aki viszont a fenti viselkedést kérte ki magának. – Legyen kedves, ne nevezzen minket ételkocsi-tologató macáknak. Lehet nincsen PhD-nk, de jogilag köteleznek minket arra, hogy megtanuljuk, hogyan evakuáljunk egy teljes gépet 90 másodperc alatt, hogyan tartsuk a bajba jutott utasokat életben a magasban, hogyan akadályozzunk meg egy gépeltérítést, szúrjunk ki embercsempészeket és oltsunk el tüzet. Én mindig ügyeltem arra, hogy a megfelelő titulust használjam, pláne ha nőről van szó, mivel büszke vagyok, ha egy férfiközpontú világban támogathatóm egy nőtársam akadémiai sikereit. Maga ezzel a lenéző megjegyzésével masszívan beleszart ebbe a ventilátorba – írta a légiutaskísérő.

Egy másik kommentelő, Tim Almond azt írta, hogy vannak doktorival rendelkező barátai, akik csak szakmai környezetben használják titulusukat. – Ráadásul egy repülőgépjáraton doktornak hívatni magad olyan, mintha magad keresnéd a bajt. Ugyanis, ha egy utasnak komoly baja esik, majd hozzád fordulnak segítségért, miközben nem vagy orvos – írta.

Miután a bejegyzés rengeteg megosztást generált, a Qantas kiadott egy közleményt melyben leszögezi, büszke munkatársaira és azok felkészültségére.

Dr. O'Dwyer később azt mondta, nem az egója késztette a felháborodásra, hanem ki akarta emelni a mindennapi szexizmust, amiben a nők élnek. Szerinte mindez nem történt volna meg, ha férfi.

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.