Szita Bence-gyilkosság: itt vannak a részletek

Kriminológus Bence megöléséről: ilyet ép ésszel nem lehet eltervezni – Szita Bencére emlékeztek hétfőn iskolatársai, gyertyát gyújtottak a meggyilkolt 11 éves kisfiú emlékére, A diákoknak pszichológus segít feldolgozni a tragédiát.

2012. november 6., 08:57

Fekete zászló leng a mernyei iskola épületén, az egyhetes szünet utáni első tanítási napon a diákok mécseseket és gyertyákat gyújtottak hétfőn az aulában a szombaton holtan talált 11 éves Szita Bence fényképe előtt. A fiú osztálytársait pszichológus várta, hogy együtt dolgozzák fel a tragikus eseményt – írta a

Híradó portálja.

Kisfalusi András, a Kaposvárhoz közeli Mernye független polgármestere az MTI-nek azt is elmondta, hogy ő is ott volt reggel az iskolában, amikor a gyerekek megérkeztek, akik már korábban, a híradásokból, közösségi portálokról értesültek a történtekről, de az első tanítási nap új helyzetet jelentett. Az igazgatónő az aulában a felsősökkel együtt megemlékezett a kisfiúról, majd Bence osztálytársai egy pszichológussal együtt mentek be a tanterembe.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy sikerül kibeszélniük és közösen feldolgozniuk a történteket, ami bizonyára nem lesz könnyű, hiszen mindez egy felnőttnek is nehezen felfogható.

Kisfalusi András kitért arra, hogy évek óta jó kapcsolatban van a fiú nevelőapjával, aki tudomása szerint megbecsült ember a falujában.

Bosszú vezérelte az elkövetőket

Bilkei Pál kriminálpszichológus hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában elmondta: ép ésszel ilyen cselekedetet nem lehet eltervezni, csak abban az esetben, ha düh és bosszúállás van az ember fejében, az elkövetést pedig kizárólag indulattal telve lehet végrehajtani.

A szakértő szerint az egész konfliktus akkor kezdődött, amikor Szita Bence nevelőapja összeköltözött a gyanúsított nővel és annak gyermekével. A két fiatal között folyamatos harc és vita dúlt, ami odáig vezetett, hogy a nevelőapa a különválás mellett döntött. A nő úgy érezte, rosszabb lett az életük azzal, hogy el kellett költözniük, ami miatt kizárólag Bencét okolta, ezért kialakult benne a bosszúvágy.

A tettestársak motivációját boncolgatva hozzátette: csak az anyagi okok vezérelhették őket, semmi más. Mivel kiszolgáltatott helyzetben voltak, így teljesen mindegy, hogy mekkora összegről merült fel, csak az volt a fontos, hogy kapjanak valamit.

A gyógyulás Bilkei Pál szerint hosszú ideig tart majd, és csak úgy lehetséges, ha a család együtt marad, amit mindig érezniük kell. Kívülálló ebben nem tud segíteni nekik.

Előzetesben a gyanúsítottak

A Kaposvári Törvényszék a brutális gyilkosság gyanúsítottjait – a fiú nevelőapjának 47 éves élletársát, és egy 57 éves, valamint egy 41 éves hajléktalan férfit – vasárnap helyezte előzetes letartóztásba. Egyikük nemrég szabadult a börtönből, ahol erőszakos bűncselekmények miatti büntetést töltötte.

A másik férfinak is volt már dolga a hatóságokkal: néhány hete a kaposvári bíróság előtt tiltakozott, mert távolságtartási végzéssel tiltották el attól, hogy közel menjen a felesége és gyerekei házához, miután az ítélet szerint többször is bántalmazta és zaklatta a családját. A férfi októberben azt mondta: ő ártatlan.

Szita Bence nevelőapjának élettársa a rendőrség szerint részleges beismerő vallomást tett, a nő kirendelt ügyvédje azt mondja, P. Erika kitart amellett, hogy nincs köze a kisfiú megöléséhez.

Azt továbbra is mindenki – így a rendőrség is – csak találgatja, hogy milyen indítékok borították fel a kusza rokonsági viszonyok ellenére kiegyensúlyozottnak tűnő család életét.

Az ORFK-n közben főkapitányi dicséretben részesítettek öt olyan rendőrt, akik jelentős szerepet játszottak a gyilkosság felderítésében.

Az egy hete Kaposváron eltűnt Szita Bence holttestét szombat reggel találta meg a rendőrség a Kaposvári Egyetem mögött lévő erdős területen. Piros Attila dandártábornok, Somogy megyei rendőr-főkapitány aznap sajtótájékoztatón elmondta: a fiú előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett.