Szabad a BMW, szintet léphet a magyar közösségi autókölcsönzési piac

Április végén Magyarországon is elérhetővé válik a Drive Now szolgáltatás. A cég része a német BMW és Daimler közös vállalatának, a Share Now autómegosztó szolgáltatásnak, az úgynevezett free-floating autómegosztó szolgáltató pedig nyolc különböző BMW- és Mini-modellel, 240 autóval indítja el szolgáltatását Budapesten, köztük 40 elektromos BMW i3-assal.

2019. április 25., 06:12

Szerző:

A magyar piacon megszokott perc- és napidíjalapú mellett immáron óradíjas (3, 6, 9 órás) csomagokkal is bérelhetők lesznek az új, prémiumkategóriás autók. Az autók bérleti díja modelltől függően 99 és 129 forint/perc között változik, de az óránkénti csomagokkal a percenkénti költség 62 forintra is csökkenthető.

A szolgáltatás flottájában Mini Cabriók, három- és ötajtós MINI-k, X2-es városi terepjárók és elektromos i3-as modellek is helyet kapnak. Ezek mellett a flottában megtalálhatók lesznek a BMW 1-es szériába tartozó ötajtós járművek, a BMW 2-es szériába tartozó Active Tourerek, valamint a BMW X1-esek is.

Az új szolgáltatás bejelentésekor elhangzott, hogy a Share Now a régióban elsőként Budapesten jelent meg. A főváros központjának nagy részét lefedő, 63 négyzetkilométeres szolgáltatási területen a felhasználók a DriveNow applikáció segítségével bérelhetik ki a 240 gépkocsi bármelyikét. A felhasználók a bérelt autókkal el is hagyhatják a szolgáltatási területet. A járműveket a szolgáltatási terület bármely pontján elérhető közterületi parkolóhelyen letehetik és fel is vehetik a szolgáltatást használók.

Fotó: BMWBlog

A technológia fejlődése és a fenntarthatóság iránti egyre erőteljesebb igény jelentősen átformálja a városi közlekedés ma ismert gyakorlatát. Magyarországon egyelőre csak a fővárosban működnek ilyen szolgáltatások, elsőként a kvázi startupként induló GreenGo vetette meg a lábát a piacon, kizárólag elektromos autóiból álló flottájával, majd később csatlakozott a Mol is, amely először vitte be a luxuskategóriát a carsharingpiacra, amikor flottáját A osztályú Mercedesekkel bővítette.

Szakértők szerint a közösen használt, modern, tisztább közlekedési eszközök szerte a világon vissza fogják szorítani a városokban lévő magánautók számát: egy közösségi autó akár nyolc, magántulajdonban álló kocsit képes kiváltani egy-egy városban. Ezek a járművek hatékony megoldást jelenthetnek a közlekedési dugók problémájára, élhetőbbé téve a városokat.

A DriveNow szolgáltatása április 29-én válik elérhetővé, de az érdeklődők már regisztrálhatnak a DriveNow applikáción keresztül vagy a DriveNow honlapján. / Koi Tamás

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.