Sorra dőltek meg a hidegrekordok Magyarországon, de már egyre melegebb lesz

2019. május 16., 13:40

Szerző:

Május 15-én megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja Magyarországon – írta a Facebookon az OMSZ. 

A Kab-hegyen csak 4,6 fokig emelkedett a hőmérséklet, amivel a vonatkozó 1919-ből származó dobogókői 5,3 fokos rekordot adta át a múltnak.

A fővárosi rekord is megdőlt: az 1940-ben Budapest Budakeszierdőn mért 9,4 fok után tegnap a János-hegyen mindössze 9,3 fokig melegedett fel a levegő (igaz, a János-hegyi állomáson csak 2014 óta végeznek méréseket a meteorológusok.

A májusi télnek azonban hamarosan vége.

Az OMSZ szerint pénteken hosszabb-rövidebb napos periódusok mellett sok gomolyfelhő képződik, amelyek estére többnyire feloszlanak. Helyenként futó zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar is kialakulhat, A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között alakul az országban. Szombaton többórás napsütés várható, helyenként alakulhat ki zápor, zivatar, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható. Vasárnap szintén többórás napsütésre számíthatunk, csak szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

 

 

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.