Senki se vigyen haza árvának tűnő madárfiókát, mert csak kárt okoz benne

2019. április 17., 14:17

Szerző:

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő fiatalokkal a településeken is. Ezek túlnyomó többsége azonban, azonban a látszat ellenére nem árva.

A legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket,

mi ugyanis nem tudjuk megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra. Ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel táplálva a fiatalokat maradandó egészségkárosodást is okozhatunk nekik.

Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal, de ezeket jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán

A madárfiókák esetében az a legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő madárkát óvatosan megfogva betesszük a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá. (a hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát). Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében

a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével és ágak közé helyezésével.

– hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán.

Íme a követendő képes útmutató: