Rendkívüli ülésen tárgyalja meg Sándorfalva, hogy örökbefogadják az országjáró medvét

2018. június 12. 14:57 - szerző: 168 Óra

Sándorfalvi képviselők azt szeretnék, hogy az országjáró medvét, Róbertet fogadja örökbe a település – írja a Délmagyar.

A kóborló medve napokig lázban tartotta az országot. Szlovákiából érkezett Magyarországra, majd 250–300 kilométert kóborolt az országban úgy, hogy szakértők sora és a rendőrség követte és próbálta elfogni, de nem sikerült. Pár napja Sándorfalván kapták el, altatólövedékkel elkábították, azóta a Szegedi Vadasparkban őrzik. Az állat némileg lefogyott, de jól van, és az is kiderült, hogy Róbert valójában nőstény.

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló me A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló medvét
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A település önkormányzati képviselői hétfőn tartanak rendkívüli ülést, ahol az örökbefogadást is megtárgyalják. Az állatnak köszönhetően a kisváros országos hírnévre tett szert. A rendkívüli ülést nem a medve, hanem a járdapályázat miatt hívták össze. A tavalyi összeg ugyanis, amit erre a célra költöttek, az áremelkedések miatt 80 helyett már csak 60 ingatlanra elég. A polgármester, Gajdosné Pataki Zsuzsanna szerint ezért meg kell fontolni, hogy mire költ a város.

– Úgy tudom, a szakembereknek az a magánvéleményük, hogy a legjobb az lenne az állatnak, ha visszakerülne oda, ahol eddig élt. Természetesen meg kell várni a szakértői bizottsági döntést, ám ha mégis a vadasparkban maradna, akkor is kérdés, hogy az önkormányzatnak lesz-e pénze az örökbefogadás költségeit finanszírozni – mondta a tervről a polgármester.

Már településmarketing-stratégiát is készítettek, minden évben sándorfalvi méz- és medvenapokat szerveznének szelíd, élő medvékkel, medvecukorral, medvetalppal és méhészeti konferenciával.