Rasovszky Kristóf célfotóval lett második 10 kilométeren a nyíltvízi úszó Eb-n

2018. augusztus 9. 16:19 - szerző: MTI

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert csütörtökön 10 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán. A Loch Lomond vizében, kissé szeles, de napos időjárásban megrendezett verseny rajtja után a francia Logan Fontaine, később honfitársa, David Aubry vezetett. A szerdán 5 kilométeren Eb-győztes Rasovszky az élbolyban haladt, eleinte két másodperces hátránnyal az ötödik volt, majd féltáv előtt a 37 fős mezőny élére állt.

A Balaton Úszó Klub sportolója 7500 méter után is jó tempóban úszott az első helyen, de a többiek szorosan követték. Az utolsó félkört megelőzően úgy tűnt, Rasovszky sikerét a német Rob Muffels és a holland Ferry Weertman veszélyeztetheti. A magyar úszó az öböl előtt növelni kezdte a különbséget, de a legvégén olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki címvédő holland ellenfele felzárkózott rá, s a két úszó ránézésre egyszerre csapott célba.

A célfotó alapján aztán bizonyossá vált, hogy hiába volt valamivel előrébb a veszprémi úszó, nagy riválisa csapott egy leheletnyivel előbb a táblára, így megvédte címét.

A magyar küldöttség azonban döntő után jelezte óvási szándékát, azt szeretnék elérni, hogy az azonos idő miatt holtverseny legyen, és két aranyérmet osszanak ki.

Székelyi Dániel kezdetben a 32. helyen haladt, majd 2500 méter után új lendületet vett, és több mint tíz pozíciót javított. A hajrát már a 15. helyről kezdte, a célba pedig 14.-ként érkezett. Huszti Dávid betegség miatt szerdán és csütörtökön sem állhatott rajthoz.

Szerdán 5 kilométeren a férfiaknál Rasovszky aranyérme mellett Székelyi tizedik lett. Csütörtök délelőtt 10 kilométeren legjobb magyarként Olasz Anna a 11. helyen végzett. Szombaton a Huszti, Rasovszky, Novoszáth, Olasz összeállítású vegyesváltó képviseli a magyar színeket. Vasárnap 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek indul, amennyiben megrendezik a leghosszabb táv versenyét, ugyanis a várható esős időjárás és az alacsony vízhőmérséklet miatt ez is bizonytalanná vált.

10 km., férfiak, Európa-bajnok:

   Ferry Weertman (Hollandia) 1:49:28.2 óra

2. Rasovszky Kristóf azonos idővel, célfotóval

3. Rob Muffels (Németország) 1:49:33.7

...14. Székelyi Dániel 1:49:53.3