Második generációs holokauszt túlélőket támogat a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

2020. július 28. 17:17 - szerző: 168 Óra

Szociális, egészségügyi és mentális támogatásra pályázhatnak második generációs holokauszt túlélők.

Mint az Olajág Otthonok oldalán közzétett felhívásban olvasható, a programban Magyarországon élő, magyar állampolgárságú másodgenerációs holokauszt túlélők kérhetnek segítséget, vagyis mindazok, akik 1945. október 30. után születtek, és legalább az egyik szülőjük a II. Világháború alatt zsidó származása miatt üldöztetést szenvedett el. A pályázat Magyarország teljes területére kiterjed, azonban közvetlen anyagi támogatás biztosítására nincs lehetőség. A rászorultság mértékének vizsgálatakor a jelentkezők háztartásának anyagi helyzetén túl figyelembe veszik az egészségügyi és lelki állapotot a körültekintő döntés meghozatalának érdekében. A pályázatok beadott jelentkezési lap alapján történő elbírálását szakmai zsűri végzi, melyet személyes találkozó követ a pályázóval, ahol a szükséges okmányok közös áttekintése is megtörténik.

A felmerülő kérdéseket a palyazat@olajagotthonok.hu emailcímre lehet küldeni. A programban való részvételre valaki akkor jogosult, ha

  • legalább az egyik szülőjének van MAZSÖK száma, vagy igazolása arról, hogy legalább az egyik szülője a MAZSÖK rendszerében holokauszt túlélőként regisztrálva van, vagy
  • NÜB igazolása arról, hogy legalább az egyik szülője holokauszt túlélő, vagy
  • MUSZOE igazolása arról, hogy legalább az egyik szülője holokauszt túlélő, vagy
  • legalább az egyik szülőjének Claims Conference regisztrációja van, vagy
  • ha nem tudja bemutatni a fenti igazolások egyikét sem, kérjük, hitközségi igazolással vagy az anyakönyv vallás rovatáról kért hatósági igazolvánnyal igazolja, hogy legalább az egyik szülője a II. Világháború alatt a nürnbergi törvények értelmében üldöztetést szenvedett el.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázat idejét 2020. augusztus 31.-ig meghosszabbították – áll a tájékoztatásban.