Önvédelemből halál

2012. június 5., 10:25

– Arcátlanság, ami ma Magyarországon zajlik. Otthon alszik a tulaj, miközben kirámolják a lakását – fakad ki egy pesti fegyverboltos.
Nem néz rám, fonja a számszeríj húrját. A vitrinekben gáz- és riasztópisztolyok. Egyiket alig húszezerért, a másikat hatvanezerért árulja. Éles lőfegyvert nem tart. Ha a kuncsaft kéri, akkor beszerzi, de erre alig akad példa.

– Nehézkes az engedélyezési procedúra – legyint.
Inkább a gázpisztolyok fogynak. Havonta négy-öt megy el. Azzal nem nagyon lehet embert ölni, de maradandó károsodást okozhat a csőből kicsapó, maró gáz. Veszik nyugdíjasok, vállalkozók.

– A Gyurcsány-kormány negyedik évében lendült fel a forgalmunk. Orbánék azt mondták: két hét alatt rend lesz. Nem lett, de az emberek hittek nekik: egy évig szinte semmit sem adtunk el. Most ismét fogy az áru.

A kormány az alaptörvényben rögzítette, hogy mindenkinek joga van elhárítani a személye és tulajdona elleni támadást. A most parlament előtt álló és jövőre hatályba lépő új büntető törvénykönyv az eddiginél erőteljesebb önvédelemre adna lehetőséget. Akár meg is ölheti a betörőt, a támadót az, aki életét veszélyben érzi. Például, ha a bűnözőket rajtakapja a lakásában, vagy éjjel, csoportosan megtámadják az utcán, netán észreveszi, hogy nappal tolvajok szüretelik a termést a kertjében.

A tulajdonos lő, a bíróság mérlegel: vajon az elkövető jogosan hihette, hogy végveszélyben van?

Az MSZP óvatos, Bárándy Gergely korábban úgy fogalmazott: „Vigyáznunk kell arra, hogy ne jussunk el a vadnyugati társadalomig, ahol bárki előkaphatja a revolverét, ha csak csúnyán néznek rá.” Ezért módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint csupán a személy elleni támadást lehetne élet elleninek tekinteni, egy éjszakai lopási kísérletet nem. A kormánytöbbség azonban kitart a terve mellett.

A rendőrség adatai szerint Magyarországon 239 977 darab lőfegyver van magánkézben. Önvédelmi fegyvert csak az a 18 éves életkort betöltött, büntetlen előéletű polgár tarthat, aki egészségügyi, pszichológiai alkalmasságát igazolta, lőfegyver-ismereti vizsgát tett, otthon a jogszabályoknak megfelelő tárolóhelyet épített ki, és bizonyította, hogy élete, testi épsége fokozott védelmet igényel. A hivatalos procedúra tizenhatezer forintba kerül. Egyszerűbb az engedélyeztetés, ha valaki gáz- vagy riasztófegyvert akar magánál tartani. 18 éves életkor, büntetlen előélet kell hozzá, meg némi készpénz. Az engedélyezés díja alig több mint ötezer forint.

– Ha valaki bejön a kertembe, onnan nem megy ki, az biztos – morog a fegyverboltos. – És ehhez nem kell pisztoly! Nekem elég a kés is. Hiába a jogszabály, ettől még nem lesz kevesebb a betörés. Ahhoz rend kellene.

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.