Olajok ereje – Feller Adrienne: Nincs szépség, ha a lélek szorong

2017. október 7. 18:59 - szerző: Szabó Brigitta

Az emberek arca nyitott könyv számára, de kérés nélkül nem olvas belőle. Hisz a kitartó, következetes munkában, 28 éve a szakmája a szenvedélye. Ma már bátran ki meri jelenteni, a természetben nincs még egy dolog, ami olyan erővel képes hatni az emberre, mint az illóolajok. Feller Adrienne úgy épített szépségápolási márkát, hogy menet közben nem is tudta, mit formál éppen.

Évtizedekkel ezelőtt egy svédországi könyvesboltban a fejére pottyant egy könyv. Így kezdődött Feller Adrienne története. Merthogy a könyv a földre esve az aromaterápiánál nyílt ki. Amikor megkérdezem tőle, hisz-e a jelekben, azt válaszolja: igen. De gyorsan hozzáteszi, akkor, 23 évesen még nem hitt. Mégis megvette a könyvet, mert egy erős szívdobbanás kísérte az élményt.

A cégadatok szerint a családi vállalkozás, az Adrienne Feller Cosmetics Zrt. tavalyi nettó árbevétele több mint 241 millió forint volt, jelenleg 27 embert foglalkoztat, saját gyára van Jászfényszarun. Nemcsak internetes webshopokkal vannak jelen Európa-szerte, de Budapesten márkaboltjuk is nyílt, a forgalom bel- és külföldön folyamatosan emelkedik. Hozzájuk tartozik a Panarom néven ismert illóolajcsalád, amit terápiás céllal itthon, Franciaországban, Belgiumban, Kanadában és Japánban is használnak nemcsak természetgyógyászok, de kórházak is. A magyar termálvízre, gyógynövényekre és százszázalékos tisztaságú, prémium kategóriás illóolajokra épülő Adrienne Feller márkanéven futó szépségápolási termékek Magyarországon és külföldön egyaránt különlegesnek számítanak. S hogy a leltár teljes legyen: Adrienne 18 éve tanít, képzésein itthon és a határon túl eddig több mint ezren végeztek.

- Tudod, miért jó annyi évesnek lenni, amennyi vagyok? – kérdezi tőlem. – Mert sokkal bátrabban ki merek jelenteni dolgokat: például soha olyan különleges anyaggal nem találkoztam még a természetben, ami annyira elementáris erővel tudna változást elindítani az emberben, mint az illóolaj.

Ezek az aromatikus anyagok a növény minden információját, energiáját, hatóanyagát koncentrált formában tartalmazzák, s az emberre testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt hatnak. Parányi molekulái könnyedén átjutnak a bőrön a véráramkörbe, hogy ott fejtsék ki harmonizáló hatásukat. Eközben a szagláson keresztül az egész idegrendszert pozitívan befolyásolják, felszabadítják a szervezetben az önjutalmazó hormonokat (oxitocin, endorfin), így képesek a szorongást, a félelmet enyhíteni, megszüntetni.

Felmerül a vita a homeopátiás szerek hatásáról. Az EU tudományos akadémiái néhány héttel korábban publikáltak egy tanulmányt, miszerint nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátiás szerek gyógyítanának, ha egy beteg esetében gyógyulás tapasztalható, az csupán placebohatás.

- Az illóolajok aromás molekulákból állnak. Vegyészek, orvosbiológusok kutatják, hogyan hat az adott illóolaj egy betegségre vagy az érzelmekre. Ahogy fejlődnek a kutatást segítő eszközök, úgy szélesedik a tudás – mondja Adrienne.

A Magyar Tudományos Akadémiával mostanában zártak le egy közös felmérést, amiből kiderül: a megkérdezettek 75 százaléka úgy gondolja, az aromaterápia használatával az élete kiteljesedettebb, harmonikusabb lett, s a vásárlásnál odafigyelnek a minőségre.

A Feller Adrienne által kifejlesztett módszer egy speciális érintésre épül, az embert teljes egységében nézi, így vizsgálja, hogy egy adott bőrprobléma mögött milyen fizikai vagy lelki történet húzódhat meg, és e szerint választ terápiát.

- Arra tanítjuk a hallgatóinkat is, hogy ne csak a problémára fókuszáljanak, hanem az ember történetére. Ehhez keressük meg a megfelelő gyógynövény- és illóolaj-kombinációt. A sejtregenerálás ott kezdődik, hogy harmóniát teremtünk a lélekben, ez az alapja minden gyógyulásnak, szépülésnek. Nincs szépség, ha a lélek szorong. Ez a koncepciónk – válaszolja arra, hogy mi különbözteti meg a piac többi szereplőjétől. – Sokan úgy gondolkoznak: a bőrápolás annyi, hogy van az arcomon lévő bőrfelület, s azon kívül vagyok én. Nem gondolnak bele, hogy az arc egy rendszer része. Ami a bőrt feszesíti, az a testemet is összekapja, ami az izmokat lazítja, az az idegrendszerre is nyugtatóan hat. Ami piciben működik, az nagyban is.

Szépségápolási módszerének másik fontos eleme, hogy az élete során folyamatosan változásban lévő nő tiszteletére épül.

– Úgy érzem, a világban nem tisztelik a nőket, ami sok elfojtáshoz vezet. Ezek a belső feszültségek blokkokat hoznak létre a lélekben, ám ezeket az illóolajok feloldják. Az illóolajok a lélekre is egyértelműen hatnak.

Mi viszi előre az embert, hogy a semmiből egy nemzetközi szinten ismert márkát építsen fel? A szenvedély, amivel imádja, amit csinál. Pedig küzdelmes volt eljutni odáig, hogy a termékek a polcokra kerüljenek. Mindent maguk csináltak, a termékfejlesztéstől a dizájnon át az engedélyeztetésig.

– Nagyon örülök, hogy nem tudtam előre, mi vár ránk – nevet. Segítsége a férje, aki a cég vezetőjeként mindig mellette volt. Ezzel együtt Ad­­rienne hajnali 4-kor kel, két óra múlva túl van a jógán, a meditáláson, a kutyasétáltatáson, reggelit készít, vacsorát főz, s elindul dolgozni, tanítani.

– Az elhivatottság abból látszik, hogy amikor úgy érzed, nehéz, akkor is kapsz valahonnan erőt.

Mint mondja, anno nem az volt a célja, hogy legyen egy Adrienne Feller márka.

– Amikor oda jutottunk, hogy a nevemet rá kellene írni a termékekre, két évig hezitáltam, vajon megtehetem-e. Most pedig már azon dolgozom, hogy a brand kiválóan megállja a helyét a piacon. 

A szépséget sem hétköznapi módon fogja fel.

– Benne van, hogy elfogadom magam, látom magamban a lehetőséget, bízom magamban, nyitott vagyok az örömre. Ha szorongok, az meglátszik az arcomon, ha hosszan szorongok, a barázda rám vésődik.

S hogy mit néz meg egy emberen? Kérés nélkül semmit, de ha megkérik rá, az olyan, mintha kinyitna egy könyvet.

– A szem a legfontosabb: élő vagy fakó, milyen dinamika van benne? Ezután nézem a bőr textúráját, pár kérdést teszek fel, figyelem a reakciókat, a mozdulatokat, a nonverbális kommunikációt, és ezután ajánlok egy vagy több terméket, ami a szépséget támogatja, de egyéb hatásai is vannak.

A tervekről Adrienne annyit árul el: egy titkos vágya van, s „most hordja ki a szíve alatt”.

- Van benne illóolaj? – kérdezem.

– Nem is kevés – mosolyog. /