Nagy az öröm, 150 év után visszatértek a hódok az Ipolyra

2019. február 20., 10:11

Szerző:

A medve, a hiúz és a farkas is után 150 év elteltével a hódok is megjelentek Nógrádban. A kipusztulásig vadászott állatok újra otthon érzik magukat az Ipoly nógrádi szakaszán. A jövevények több helyen feltűnnek, és jól látható nyomokat hagynak a folyó partján lévő fák törzsein – számolt be a 2660 Facebook-oldal nyomán a Sokszínű Vidék. 

Fotó: Rewilding Europe/Solvin Zankl

Az Ipoly balassagyarmati szakaszán is gyakori állat volt a hód. Az utolsó példányt 1865-ben látták, ezért is nagy jelentőségű az állat visszatérése a környékre – mondta Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Nógrád-Ipoly Tájegység vezetője. A szakember véleménye szerint az Ipolyra érkezett hódok ausztriai telepítésből származhatnak, és a Dunán keresztül jutottak el Vámosmikolától egészen Ipolytarnócig.

A Nyugat-Dunántúlon már nem örülnek ennyire a hódoknak. A Vas megyei Abért tónál akkora pusztítást végeztek a part-menti fákban, hogy a hatóság kínjában dróthálóval próbálta elriasztani őket, kevés sikerrel. A Vas megyei Torony község a helyi patakot duzzasztották fel az elrágott, kidőlt fákkal, a megáradt patak eláraszthatja a falut, ezért a hatóság úgy döntött, hogy fegyverrel tizedelik meg az állatokat.