Veszélyes hulladék a kültelki gyárak öröksége

A kültelki gyárak felszámolásakor derült fény arra, mennyi szennyező, az emberre is veszélyes méreggel dolgoztak, mi több, volt, amelyik pont hogy mérget állított elő.

2020. szeptember 12., 14:02

Szerző:

A Budapesti Vegyiművek ferencvárosi területéről a kerültet jelenlegi polgármestere - akkor még ellenzéki önkormányzati képviselő - kiharcolta, hogy távolítsák el a mérgező anyagokat tartalmazó hordókat, ám a talajt méregtelenítése nem történt meg. Az Illatos úton egykor működő gyár terültén már 70 éve szennyeződik a talaj, a Greenpeace vizsgálata benzolt és klórbenzolt mutatott az egészségügyi határérték feletti mennyiségben - áll a Pesti Hírlap cikkében. Ezek a mérgek számtalan módon juthatnak az ember szervezetébe: akár belégzéssel, akár a környékbeli víz, gyümölcs, zöldség, vagy tojás elfogyasztásával, ugyanis a gyár túloldalán több helyütt tartanak tyúkokat.

A Pesti Hírlap cikkéből az is kiderül, hogy az Óbudai Gázgyárat ugyan felújították, ám mégsem ajánlatos látogatni, ugyanis az 1984-ig működő gyár ugyanis 70 évig szennyezte a környéket a gáztisztítás során keletkezett melléktermékkel. Miként a lap írja, mikor szó volt arról, hogy Budapesten rendezik az olimpiát, és karékpáros arénát akartak építeni az egykori gyár területére, a kormány úgy határozott, hogy megtisztítják a talajt.

Azonban, ahogy az olimpiából, ebből se lett semmi.

A Cséri telepet is régóta meg kéne tisztítani, miként az ellenzéki kerület alpolgármestere, Kőrös Péter fogalmazott a Pesti Hírlapnak: "A 60 hektáros területre 1890 óta hordták a főváros szemetét, egy időben pedig rengeteg olajiszapot is ürítettek ide. Ennek következtében az idegméreg ólomból a megengedettnél tízszer, a rákkeltő kadmiumból huszonötször, higanyból pedig ötvenhatszor több van jelen a talajban, a talajvízen át a kerület kútjainak 40 százalékát veszélyeztetik." A gyár 2013-ban zárt be, és a Greenpeace úgy ítéli, hogy a talajvíz a lakott terültek felé viszi a mérgeket. A talaj 10 százalékát a főváros megtisztítja, hiszen ennyi van a tulajdonában, ám arról, hogy állami kézben lévő 90 százalékkal mi történik, nincs hír.

Nem csak mérgez, de fel is robbanhat is a vegyi anyag. Ez történt 2010-ben, amikor a Soroksári úton egy új építésű társasház padlóját szakította fel és rongálta meg a mélyben búvó vegyi anyagok elegye. A telken korábban vegyipari kisiparos használta, hadianyagokkal kapcsolatos tevékenységre, de

hogy pontosan mit csinált, az máig államtitoknak minősül. 

A társasház a fölé a pince fölé épült, amelyben klórfenolokat, dioxinokat, nehézfémeket és DDT-t tartalmazó rozsdás hordókat hagytak. A vegyszerek kifolytak, elegyük pedig 250 millió forintnyi kárt okozó robbanást eredményezett. Az összes lakás lakhatatlanná vált, a korábban ott lakó családok pedig éveken át éltek veszélyes vegyi anyagok fölött, ami folyamatasan párolgott. A telek ma üres, a kármentesítés azóta sem történt meg.

 

 

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

2024. április 23., 13:18

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.