Meghalt Lenin családjának utolsó tagja

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Olga Uljanovka, Vlagyimir Iljics Lenin, a Szovjetuniót megalapító bolsevik vezér családjának utolsó tagja. Ezt Lenin szülővárosának vezetője jelentette be.

2011. március 26., 10:52

Olga Uljanovka két éves volt, amikor nagybátyja, az ország és a bolsevik párt vezetője 1924-ben agyvérzésben - és valószínűleg szifiliszben - meghalt. Az idős asszony volt az Uljanov család - ez volt Lenin eredeti vezetékneve is - utolsó leszármazottja, halálának okát nem közölték.

A nő Lenin Dimitrij nevű öccsének volt a lánya. Édesapja orvos volt, osztotta testvére forradalminak mondott ideológiáját, és az 1917-es bolsevik forradalom után magas posztokon szolgált, egészségügyi területeken. 1943-ban halt meg. A most elhunyt nő kémiát tanult a Moszkvai Egyetemen, később az intézmény oktatója lett. Számos könyvet és 150 cikket publikált - mindet Leninről és a családjáról. Az Uljanovok utolsó képviselőjeként folyamatosan ellenezte, hogy nagybátyja mauzóleumát - és holttestét - eltávolítsák a moszkvai Vörös térről. Élete utolsó interjúját is emiatt adta, idén januárban, a Pravdának - írta a

hvg.hu.