Felújítás miatt bezárt a legendás pesti étterem, ahol Kádár János és Puskás Ferenc is szívesen evett, 13 embert kirúgtak

2020. január 6., 14:13

Szerző:

Átépítési munkák miatt átmenetileg nem üzemel a budapesti Mátyás Pince Étterem. Bibók Győző, a Mátyás Pince Új Ízei Kft. ügyvezető igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy a Mátyás Pince Étterem korszerűsítése, karbantartása időszerűvé vált, amelynek oka, hogy erre az ingatlan tulajdonosai az elmúlt időszakban nem áldoztak. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a felújítási munkákat már nem lehet halogatni, ugyanakkor az üzemelés mellett ezek nem kivitelezhetők.

Bibók Győző elmondta, hogy 13 munkavállalónak megszüntették a munkaviszonyát, azonban hozzátette, hogy remélik, a megújult Mátyás Pincében újra együtt dolgozhatnak majd a most elbocsátott dolgozókkal.

A legendás Mátyás Pincét Borostyánkői Baldauf Mátyás és felesége, Antunovics Terézia alapította 1904-ben. Az egykori Eskü téren, ma az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló eredetileg bor- és sörházként funkcionáló vendéglátóhelyet többször is átépítették, bővítették. A Mátyás Pince máig meghatározó arculatát a harmincas években nyerte el. 

Fotó: etterem.hu

A Mátyás pincében a Wikipédia hosszú listája szerint más hírességek mellett megfordult a walesi herceg, Willy Brandt, Kádár János, Nagy Imre, Josip Broz Tito, Richard Nixon, François Mitterrand, Nyikita Szergejevics Hruscsov, Orson Welles, Gilbert Bécaud, Grace Kelly, Cziffra György, Ormándy Jenő, Honthy Hanna,  Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Rex Harrison, Andrzej Wajda, Alberto Moravia, Solti György, Liv Ullmann, Alain Delon, Roger Moore, Csortos Gyula, Federico Fellini, Szent-Györgyi Albert, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Pablo Neruda, Szabó Dezső, Mark Spitz és Puskás Ferenc.

Azt, hogy az étterem mikor nyithat ki újra, nem tudni.

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.