Mark Zuckerberg idén megjavítja a Facebookot

2018. január 5. 14:39 - szerző: 168 Óra

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg jó szokásához híven idén is több újévi fogadalmat tett. 2009 óta minden évben megfogadja, hogy új dolgokat tanul. Járt már az összes amerikai államban, lefutott 365 mérföldet, saját mesterséges intelligenciát tervezett otthonra, elolvasott 25 könyvet, megtanult mandarinul. Erre az évre azt tervezi, hogy kijavítja a Facebook hibáit – jelentette be Facebook-oldalán.

– A világ zaklatott és megosztott, a Facebooknak pedig sok tennivalója van. Akár arról van szó, hogy a közösségünket kell megvédeniük zaklatástól, gyűlölettől, nemzetállamok beavatkozásától, vagy arról, hogy a Facebookon eltöltött időt hasznosan töltsük el – írja Zuckerberg. – Ezért az én személyes fogadalmam 2018-ra az, hogy ezeket a problémákat kijavítsam. Nem tudok minden hibát, zaklatást megakadályozni, de jelenleg túl sok hibát követünk el.

Vannak tervei
Fotó: Mark Zuckerberg/Facebook

Tudja, hogy komplex problémáról van szó, ezért több szakértőt is bevon a munkába a média, a történelem, a politikai filozófia és a technológia területéről. Megemlíti, hogy napjainkban az egyik legérdekesebb kérdés a technológiában a centralizáció és decentralizáció ellentéte. Sokan hisznek abban, hogy a technológia a decentralizáció eszköze, mert nagyobb hatalmat ad az emberek kezébe. A titkosítás és a kriptovaluták terjedése szintén a decentralizálást segíti elő, azonban mivel az egyénnek ad nagyobb hatalmat, ezért nehezebb is kontrollálni. Ezek pozitív és negatív hatásait kívánja tanulmányozni Zuckerberg, hogy minél inkább a saját hasznunkra fordíthassuk őket.