Mágus vagy lúzer – egy hét múlva kiderül

Minden évben elmondjuk: nagyon nehéz lesz, nagyon erős ellenfelekkel találkozunk, nagyon sok külső körülménnyel kell megküzdenünk, de ezek a fiúk képesek csodát tenni és kiharcolni a feljutást. A fentiekhez nehéz bármit is hozzátenni, pedig az elmúlt évekhez képest rengeteg a változás a VB lebonyolításában.Több a nehéz ellenfél, de egy helyett két feljutó pozícióért küzdhetünk.

2012. április 14., 08:08

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) ugyanis gondolt egy nagyot, és átszervezte a az alsóbb-osztályú világbajnokságok csoportjait. Az átszervezés természetesen nem érintette a legmagasabb szintet, hiszen ott jó csapatok és izgalmas meccsek mindig is voltak. Ám a korábbi Divízió-1-2-3-as (a Divízió-4 érdeklődés híján nem mindig került lebonyolításra) csapatok életében új korszak kezdődött.

Teljes joggal gondolták azt magasabb szinteken, hogy a két Divízió-1-es (kettes, hármas…) csoportban a helyezések előre le vannak osztva, így kizárólag az utolsó nap érdekes, amikor nagyjából azonos erejű csapatok döntik el a feljutást és a kiesést. Egyszerűen nincs 12 azonos erejű csapat. Ezért aztán a három osztály helyett lett öt, melyekben egy tucat helyett hat-hat csapat küzdhet a feljutásért, vagy éppen a kiesés elkerüléséért.

A csoportok erőviszonyai ettől sokkal kiegyenlítettebbek lettek, gyakorlatilag nincs lefutott mérkőzés egyik vonalban sem. Ettől persze vannak esélyesebbek és kevésbé esélyesek, de összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalú lesz az előzetesen kiesési rangadónak elkönyvelt Japán-Nagy-Britannia derbi, mint tavaly a Spanyolország-Dél-Korea.

Összehasonlításképpen: a Divízió háromban Mongólia és Törökország, egyel följebb Mexikó és Dél-Afrika, a Divízió 2/A-csoportban Izland és Ausztrália a csoport leggyengébbjei. Veretes névsor. A Divízió 1/B már keményebb dió Romániával, a sokáig A-csoportos lengyelekkel és a masszív csapat Hollandiával.

A mi csoportunk pedig gyakorlatilag az „A”-csoport előszobájának tekinthető, mivel a hat országból legalább négy bevallottan arra törekszik, hogy bekerüljön a 16-os elitbe. Garantált, hogy ez a hatos elég sűrűn fog cserélődni, hiszen ketten feljutnak, egy pedig kiesik minden évben.

De térjünk a lényegre, és nézzük, kik lesznek a magyarok ellenfelei: sorrendben Japán, Ausztria, Ukrajna, Szlovénia és Nagy-Britannia vár ránk Szlovéniában.

Japán: két év után ismét felkel a napjuk

Most tényleg nincs könnyűnek ígérkező meccs. Tavaly Japán visszalépésével gyakorlatilag csak az olaszok ellen volt izgulni valónk, Hollandia, Spanyolország és Dél-Korea nem jelentett akadályt Ladányiéknak. Idén már mindenki ellen vért kell izzadni, mert balszerencsés esetben nem hogy a feljutás nem lesz meg, de a kiesés szele is meglegyinthet.

Japán két éve szerepelt utoljára világversenyen, akkor Ausztria és Ukrajna mögött a harmadik helyet szerezték meg – zsinórban ötödször! 2011-ben a rettenetes cunami miatt lemondták a világbajnoki szereplést, de idén újra nekivágnak.

Miután az IIHF megszüntette az ázsiaiak védett státuszát az elit-csoportban, azóta küzdenek a visszajutásért. Rendre szoros meccseket játszunk velük, többnyire magyar győzelemmel, de vertek már meg minket világbajnokságon- a Szapporói Csoda például nem biztos, hogy megtörténik, ha megadják Nippon teljesen szabályos gólját 3-2-es magyar vezetésnél. A csapat Ázsia legjobb jégkorongcsapatára, az Oji Eagles Tomakomai-ra épül – innen 14 játékos kapott meghívót. Érdekesség, hogy legnagyobb riválisuk, és döntőbeli ellenfelük, a Nikko Ice Bucks csupán két játékost küld a nemzeti csapatba. Bár gyaníthatóan Aaron Keller nem született japán, egyetlen légiósuk Sakai Daisuke, aki a shanghai China Dragonsban kergeti a pakkot.

Japán a világranglista 22. helyén áll, az országnak 10315 felnőtt férfi igazolt játékosa van, és 99 fedett jégcsarnoka. Figyelemre méltó, hogy utolsó felkészülési mérkőzésükön hosszabbításban győztek Ukrajnában – a visszavágót elveszítették Kijevben. Tipp: a csoport negyedik-ötödik helyét szerzik meg.

Fiatalok, esélyesek, osztrákok

Ausztria még keményebb dió. A jó dolog, hogy az osztrák extraligában (EBEL) induló Alba Volán révén jól ismerjük őket. A rossz hír, hogy ez fordítva is igaz. Ezen felül Ausztria rutinos, NHL-ben edződött rókákat is csatába dobhatna, amennyiben Nödl és Vanek vállalta volna a válogatottságot. Valószínűleg követi példájukat a svédországi Modóban 55 meccsen 25 pontig jutó Pöck is, így a külföldön játszók közül csak a NY Islandersből hazatérő Grabner lép jégre ellenünk.

A jegkorong.blog.hu érdekességképpen azt is megemlíti, hogy 1981 óta először nem fog játszani Ausztria nemzeti csapatában honosított jégkorongozó. Ettől ez még egy nagyon erős csapat, melynek célja egyértelműen a feljutás. Ebből (http://www.eishockey.at/fileadmin/Redaktion/downloads/120407_Roster_Team_Austria.pdf) az is kiderül, hogy mindössze hárman nem az EBEL-ből érkeznek és sok a fiatal játékos Manny Vivieros csapatában.

Ausztria elviekben azonnal csatlakozhatna a 16-os elithez, hiszen a világranglistán a 15. pozíciót foglalják el. 45 fedett jégpályán 5 179 felnőtt férfi játékosból válogathat Vivieros mester. Felkészülési mérkőzéseken verték a közvetlen elithez tartozó Svájcot de simán kikaptak Fehéroroszországtól. Tipp: elsőként lépnek osztályt.

Ukrajna: az alvó óriás

Ukrajna örök talány marad számomra. Elviekben a szovjet hoki-hagyományoknak és a közel 50 milliós népességnek garanciát kellene jelentenie arra, hogy a kék-sárgák ahhoz a mezőnyhöz tartoznak, melyhez Oroszország, Kazahsztán, Belorusszia és Lettország. Ehhez képest 2007-ben búcsút mondtak az első osztálynak, ahová azóta sem tudtak visszakerülni.

Az osztrákokhoz hasonlóan hamar lemondtak NHL-es játékosaikról, majd váratlanul legjobb csatárukról, Szergej Varlamovról. Az ukránok szintén generációváltáson esnek át, ám a korábbi évekkel ellentétben az újoncok nem a közel NHL erősségű orosz profi ligából (KHL) érkeznek, hanem mindössze a második vonalból (VHL). Azért Minhov révén a KHL is képviselteti magát, de a Novgorodban profiskodó Sakrajcsuk már nem került be a keretbe. Az ukrán csapat főleg a Szokol Kijevre, a Dinamo és Junoszt Minszkre épül, de legjobbjai a VHL-es – orosz – Donbaszban játszanak.

Decemberben szoros meccsen vertek minket Csíkszeredán, bár ott egyik csapat sem a legerősebb összeállításában szerepelt.

Az ukránok a legfrissebb világranglistán a tizenkilencedikek. Mindössze 901 felnőtt férfi játékosuk van, de van 25 fedett csarnokuk. Tipp: Japánnal és Magyarországgal tusakodnak majd a 3-5 helyért. Legvalószínűbb a bronzérem.

A verhetetlen házigazda és a sötét ló

A házigazda szlovének a másik nagy esélyesei a ljubljanai világbajnokságnak. Már kétszer is elütöttek minket a feljutástól – ugyancsak Szlovéniában- ráadásul az Alba Volánt is szlovén csapat ejtette ki meglepetésre az EBEL negyeddöntőjében. Most sem mi vagyunk a párharc esélyesei, bár némi bizakodásra ad okot, hogy a Los Angeles Kings sztárja, Anze Kopitar az NHL rájátszást választotta. Van helyette Csehországban, Németországban, Svédországban, Szlovákiában, Ausztriában, Franciaországban és Dániában korongot kergető légiós. Az EBEL elődöntőjébe jutott Olimpija Ljubljana hat játékost küldött.

Az előkészületi meccseken simán verték a horvátokat és a lengyeleket. Valószínűleg 8-10 ezer szlovén fog szurkolni a zöld mezeseknek és a hazai pályát mindig megfújó játékvezetőkkel sem lesznek haragban. A világranglista 18. helyezettje 155 felnőtt jégkorongosa nyolc fedett jégcsarnokban tökéletesítheti tudását. Tipp: Ausztria mögött a második helyet szerzik meg.

Nem nehéz kitalálni a tippekből, hogy a kiesőhelyet a briteknek szántuk. Ehhez képest a szigetország tavaly megelőzve a házigazda ukránokat, lengyeleket, észteket és litvánokat majdnem feljutott az A-csoportba. A kanadai szövetségi kapitány gyakorlatilag csak az angol és skót csapatokban játszókra épít, mindössze két Skandináviából és egy Kazahsztánból visszatérő játékos egészíti ki az otthon játszókat. Kérdés, hogy elég lesz-e hat hátvéd öt meccsre –mi például nyolc védővel megyünk.

1200 játékosuk 46 fedett jégcsarnokban gyakorolhat. Pillanatnyilag Japánt megelőzik a világranglistán 21. helyezésükkel, előttük pedig közvetlenül mi állunk, előttünk pedig Ukrajna. Nem véletlenül várunk óriási csatát a 3-6. helyezésekért.
Akkor essen pár szó a világranglista huszadikjáról, amely mindössze 184 felnőtt korú játékosával küzd évek óta az osztályváltásért. Mit érdemes tudni a magyarokról?

Harmadszor is megpróbálják

Ha már három a magyar igazság. Kétszer Szlovénia örülhetett, most talán mi. A keretünk nem sokban változott a korábbiakhoz képest, bár vannak nagy meglepetések és nagy hiányzók. Például két remek kapusunk, Szuper Levente és Hetényi Zoltán. Az ő mellőzésük váltotta ki a legnagyobb visszhangot jégkorong-berkekben, ugyanis más-más okokról beszél a kanadai kapitány és az érintettek. Az egy hete ifjú apa Szuper még nyílt levelet is írt, melyben tagadja, hogy nem akart volna címeres mezt húzni magára, és továbbra is bízik abban, hogy az előzetes tervekben szereplő harmadik mérkőzésen csatlakozhat a többiekhez. (Szapporóban Vas János gyakorlatilag a sorsdöntő, Ukrajna elleni meccsre esett be a repülőtérről.)

Ha a kapitány nem gondolja meg magát (ami valószínű), akkor a mindössze 21 éves Bálizs Bence, a Volán tartalékkapusa néz szembe az ukrán bombákkal. A fiatalítás jegyében első világbajnokságára készülhet még Láda Balázs, és a svéd első ligában 11 pontig jutó szupertehetség, Hári János és az EBEL-ben mindössze 11 mérkőzésen szerepet kapó Hetényi Péter. Magyar színekben először vesz részt világbajnokságon a székely Mihály Árpád.

Primeau mester a fiatalok csatába dobásával és rutinos kapusainak lecserélésével minden bizonnyal meg fog bukni, ha csapata a negyedik helynél hátrébb végez. Ellenben ha a VB őt igazolja, akkor minden idők egyik legnagyobb edző-mágusa lehet, aki magyar jégkorongcsapatot irányított. Jövő szombaton megmondjuk az ítéletet – utólag.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (Fehérvár), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék).

Hátvédek: Hetényi Péter, Horváth András, Láda Balázs, Sille Tamás, Tokaji Viktor (Fehérvár AV19), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Szélig Viktor (Briancon, FRA1).

Csatárok: Benk András, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Magosi Bálint, Mihály Árpád, Sikorcin Ladislav, Sofron István, Vas Márton (Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hári János (Modo, SWE), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby, SWE)

A magyar válogatott mérkőzései:
Április 15., 13:00 Japán–Magyarország
Április 16., 13:00 Magyarország–Ukrajna
Április 18., 20:00 Szlovénia–Magyarország
Április 19., 16:30 Magyarország–Ausztria
Április 21., 16:30 Magyarország–Nagy-Britannia