Ma este látható az idei utolsó szuperhold

2017. december 3. 08:38

Az elmúlt években komoly figyelmet kapott a szuperhold nevű jelenség – amelyet a tudomány egyébként így, ebben a formában nem használ –, így rengetegen figyelik, fényképezik ilyenkor az égitestet. A szuperhold lényege, hogy a Hold ilyenkor a szokásosnál jóval közelebb kerül a Földhöz, emiatt jóval nagyobbnak és fényesebbnek látszik. Az év utolsó ilyen jelenségét ma este lehet megfigyelni, így – mint a hvg.hu fogalmazott – érdemes lesz felnézni az égre.

A National Geographic beszámolója szerint az idei már a negyedik szuperhold lesz, ám ez lesz az első (és egyben az idei utolsó is), amikor szabad szemmel is láthatjuk majd. Ennek oka, hogy az eddig három alkalmom mindig újholdkor következett be, vagyis amikor a Hold a Föld és a Nap között helyezkedett el. Ezúttal azonban nem így lesz, így a szakemberek szerint körülbelül 7 százalékkal nagyobb és 16 százalékkal fényesebb lesz a szokásosnál.

A Hold Magyarországon december 3-án 16:14-kor kel majd, és december 4-én reggel 6:25-kor nyugszik le. Az égitest durván 356 ezer km-re lesz majd a Földtől. Érdmes közvetlenül napnyugta után megfigyelni, mert ekkor tűnik majd a legnagyobbnak. Aki lemaradna, az ne csüggedjen: a következő szuperholdra január 2-ig, majd január 31-ig kell várni.

A jelenséget szabad szemmel is lehet látni, ám teleobjektívvel és teleszkópokkal a szokásosnál is jobban kivehetők majd a Hold felszínének részletei.