Luxuautója és feketekasszája is volt a püspöknek

Legalább nyolcmillióért akarják dobra verni Mayer Mihály egykori szolgálati BMW 740-esét Pécsen. A jó karban lévő luxusautótól és több, más püspökségi ingó- és ingatlan vagyontárgytól kényszerből kell megválnia a püspökségnek: a bevételt a januárban lemondott püspök működése alatt keletkezett költségvetési lyuk befoltozására kell fordítani.

2011. február 23., 16:09

Gőzerővel folynak a pécsi egyházmegye gazdasági ügyeivel kapcsolatos rendőrségi kihallgatások. Mayer Mihály bukása óta kiderült, hogy a püspökség csak 2010-ben több mint 200 milliós hiányt halmozott fel, de közben a hivatalos elszámoláson kívül is forgatta a pénzeket. Az szám azonban nem végleges, mert kiderült, a költségvetési pénzek elosztásáért felelős püspökség számos egyházközségeknek maradt adósa. A püspökség új vagyonkezelője egy február elején kiadott körlevélben kérte a plébánosokat, hogy gyűjtsék össze, mennyivel tartozik a püspökség az adott egyházközségeknek. Az Index információi szerint eddig hatmillió forintos igénylés érkezett be, de az elmaradások végösszege százmillióra is rúghat majd.

Úgy tudjuk, hogy a kaposvári nyomozók számára, akik legalább ötven ember kihallgatását tervezik, az már kiderült, hogy az éveken át Wolf Gyula által irányított püspökségi gazdálkodás könyvelése nem a valós pénzforgalmat tükrözte. A korábbi gazdasági igazgató idején ugyanis fekete kasszában, papírozás nélkül is folytak a pénzek. A könyvelés fontos része a pécsi egyházi vezetőkkel szembeni vizsgálatnak. A milliárdokat forgató egyházmegye ellen a püspökség saját korábbi könyvelője is részletes feljelentést tett.

A hatósági vizsgálattal egy időben a katolikus egyházon belül is zajlik a Mayer-Wolf-ügy menedzselése, ám ennek a folyamatnak a részletei nem nyilvánosak. A korábbi gazdasági igazgató, Wolf Gyula, akivel kapcsolatban szexuális jellegű visszaélések gyanúja is felmerült, a botrány kirobbanása után eltűnt az egyházmegye papjainak listájáról. A névsorból való kikerülés elvileg azt jelenti, hogy vele kapcsolatban valamilyen szankció lépett életbe. Erről azonban hivatalos körlevélben kellett volna értesíteni a híveket. Februárban Wolf neve azonban újra felkerült a papok listájára, azzal a megjegyzéssel, hogy rendelkezési állományba helyezték.

Mayer püspök ideiglenes utódja, Veres András szombathelyi püspök vasárnap kiadott és az egyházmegye templomaiban felolvasott körlevelében mindenesetre elismerte: „anélkül, hogy bárkit vádolnánk vagy elítélnénk, be kell látnunk, hogy a sajtóban tárgyalt esetek nem mindegyikében ért minket alaptalan vád”. Szerinte ezek megítélése viszont nem az ő feladatuk, különösen, mert nincsenek birtokában azoknak az ismereteknek, amelyek alapján ítéletet mondhatnának - írta az

index.hu.

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.