Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Lázár János ezt már soha nem mossa le magáról, még mindig Bécs a világ legélhetőbb fővárosa

2019. március 13. 12:30 - szerző: 168 Óra/MTI

2019-ben is Bécset ítélte a világ legélhetőbb nagyvárosának a külföldiek számára.

Az 1,9 millió lakosú osztrák főváros tizedik éve áll a toplista élén megfizethető közszolgáltatásaival és lakhatási lehetőségeinek bőségével.

A szerdán közzétett ranglista második helyén Zürich szerepel, a harmadikon München, az Új-Zéland fővárosa, Auckland és a kanadai Vancouver osztozik, ami azt jelenti, hogy az első öt helyezett nem változott tavaly óta, leszámítva, hogy Vancouver az ötödik helyről a dobogó harmadik fokára lépett.

A New York-i székhelyű Mercer 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából tíz kategória 39 tényezőjét, köztük a politikai és társadalmi környezetet, a közszolgáltatásokat, a lakhatást, az egészségügyet, a szabadidős és sportlehetőségeket, az oktatást és a kulturális életet figyelembe véve.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (74.) után a harmadik, Pozsonyt (80.) és Vilniust (81.) előzte meg. Az összesített ranglista végén változatlanul Bagdad áll.

A  világ legbiztonságosabb városa Luxembourg.

Bécs akkor már nyolcadszor lett a világ legélhetőbb városa, amikor tavaly márciusban Lázár János, egykori kancelláriaminiszter kiállt a Favoritenstrasséra, hogy bebizonyítsa a magyaroknak, micsoda földi poklot csináltak a migránsok a hajdan oly gemütlich császárvárosból.

Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Nem volt túl meggyőző a videója, ugyanis Lázár hátterében olyan rendezett és tiszta volt az utcakép mint amilyen Budapesten lenne egy nagyobb takarítás és egy komplex, programszerű homlokzati rekonstrukció után. Lázár János  egyébként a jelek szerint a NER prominenseit sem győzte meg eléggé a filmballadával. Pár hónappal  később Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár küldött elégedett családi szelfit Bécsből, később Kósa Lajost látták a Mariahilfer Strassén halált megvető bátorsággal parfűmöt gusztálni, majd pedig  Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt fotózták le önfeledt shoppingolás közben a Kärntnerstrassén.