Lázár János és Menczer Erzsébet nem lesz boldog

2018. július 12. 13:27 - szerző: 168 Óra/MTI

A dobozos sörök laboratóriumi és a hatósági ellenőrzésén, valamint a termékek jelölésében sem talált hibát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A hivatal csütörtöki közleménye szerint a vizsgálat 14 magyar és 6 külföldi világos sörre terjedt ki, kiválasztásukról a Nébih Szupermenta tesztjeinek olvasói szavazhattak. A vizsgálat során ellenőrizték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt-, energia- és széndioxid-tartalmát, erjedési fokát, színmegfelelőségét, a sörben élő gombafajokból termelődő méreganyagokat, továbbá elvégezték az izotópvizsgálatot is.

Fotó: NÉBIH

Utóbbi - mint írták - azt mutatja ki, hogy a pótanyag nélküli sörök valóban csak a négy fő alapanyagot tartalmazzák-e. 

A Nébih csupán az alkoholtartalomban talált kisebb eltéréseket, ám ez sem lépte át a tűréshatárt. A méreganyagok minden termékben a kimutatási határérték alatt voltak – írja az MTI.

A Heineken elleni tavaly indított – utóbb szép csendben lezárt – hadjáratot vezető Lázár János és az ugyancsak fideszes Menczer Erzsébet, aki nemrég a magyarságához fűződő személyiségi jogainak megsértése miatt feljelentette a cca. száz éve vörös csillagos logót viselő Heinekent, nem lesz boldog, ugyanis a hivatkozott nemzeti termékteszten a holland multi vezető söre lett a minőségi sör kategória győztese.

A második legjobbnak a cseh Budweisert (Budvar) találták, a harmadik helyen a Dreher és vele holtversenyben a Matolcsy-unokatestvérek, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán által megkaparintott Pécsi Sör végzett.

A sima világosak közül az osztrák eredetű Steffl volt a kóstolók kedvence, a második a dán származású Tuborg lett, a harmadik helyet pedig a Borsodi csípte meg.