Közkívánatra: ABBA múzeum!

2013. július 16., 19:22

Annak híre, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek

Super Troupernégyese múzeumot kap Stockholmban, már 2006. tavaszán végigfutott a városon és a világon. Rajongók ezrei foglaltak jegyet a rég várt pop-premierre. Azonban a helyszínként kiszemelt műemlék épület átalakításába beleört az ötletgazdák bicskája, így a 2009 nyarára tervezett megnyítót bizonytalan időre el kellett napolniuk. (A Stockholm tengeri kapujában álló régi vámház jellegzetes téglaépületét végül egy másik társaság kapta bérbe a városról, s ott 2010-ben – az azóta a világ egyik legjobbjává vált – fotomúzeum rendezkedett be sok-sok évre.)


A ABBA múzeum csapata természetesen hitt az ötletben, mellyel a kútba esett vámházi kaland után kitartóan járta a várost, hogy megtalálja a minden szempontnak és minden elképzelésüknek megfelelő helyet, közben pedig sok fantáziával s egyre több pénzzel csiszolgatta a múzeum kialakításának tervét.

Időközben, engedve a külföldi látogatók szűnni nem akaró kérésének, a város idegenforgalmi irodájával együtt kitalálták az

ABBA, The Walkcímű programot, mely a zenekar pályájának pontjain sétáltatja végig a turistákat. A múzeum-ötlet gazdáinak malmára hajtotta a vizet az is, hogy az ABBA dalokra épített musical és az abból készült film, a Mamma Mia!sikere körbejárta a világot a kilencvenes, illetve a kétezres években, s hogy a hetvenes évek ABBA-rajongóiból szülők lettek, akik magukkal vitték a gyerekeiket is, elültteve ifjúságuk imádott dalait a következő generáció fülében is. Nem csoda, hogy erre az újabb sikertortára aztán jött még egy nagy adag hab: 5,1 millió eladott példány (!) a jó érzékkel újra piacra dobott aranyalbum, a ABBA Goldrévén. Ennek eladása a filmet követően úgy fölpörgött, hogy a CD-album a londoni listákon megszerezte magának a minden idők harmadik legsikeresebb lemeze címet – mintha nem is telt volna el huszonharminc év az ABBA-művek bezárása óta.


Tavasszal aztán hirdetőoszlopba épített pianínók bukkantak föl Stockholm belvárosának sétáló negyedeiben. Mellettük székek, szemmagasságban kották. Garantált volt a hatás – ki is tudna ellenállni egy kis utcai zenélésnek – hisz' a közönség is fújja a régi dalokat: Waterloo, Dancing Queen, I had a dream, I do, I do, I do...

Majd egy májusi este kigördült a hosszú rózsaszínű szőnyeg, mellé fehér limuzinok, a mai svéd popvilág aprajával-nagyjával, s végül megérkezett Anna-Frid, Björn és Benny is.

A banda fénykorához illő sziporkázó bulival avatták föl az ABBA és a svéd popzene sztoriját bemutató múzeumot, mely a Swedish Music Hall of Fame névre hallgat. A trapéz-piramist formázó, 5000 négyzetméter területű épület a város lakói meg a turisták által is igen kedvelt zöld sziget, a Djurgården fő útvonalán áll, a többi ottani látványosság (Vasa hajómúzeum, Skansen, Liljevalch kiállítóterem) szomszédságában.


A hely, ha csak az ott eltöltött órákra is, de megvalósítja az ABBA-fanok álmát: látványa és interaktivitásainak sora szó szerint beszippantja azt, aki veszi a merszt és beteszi a lábát az ABBA-világba.

Amint belépsz, körpanorámás moziban találod magad, s a film megáll veled itt-ott a hatvanas-hetvenes évek Stockholmjában, Európájában... azokon a helyeken, melyek így vagy úgy állomásai voltak Anna-Frid, Benny, Björn és Agnetha zenei pályájának: nyári parkszínpadok, Stikkan Andersson menedzser irodája, Owe Sandström jelmeztervező műhelye, a Polar Stúdió valamint Björn és Agnetha konyhája.


Felpróbálhatod a hetvens évek ma már valószerűtlenül színes és meredek cuccait. Felveheted a piros telefont, s ha szerencséd van, a vonal másik végén a jól ismert hangok egyike énekli veled a banda első, még svédnyelvű slágerét:

Ring, ring!... Leülhetsz az önmagától szóló zongorához – melyen egy varázslat folytán Benny játszik saját Skeppsholmen-i stúdiójából. A múzeum nem csupán a szupernégyes hihetetlen sikerének útján visz végig, de beenged a jól ismert képek mögé is. Sőt, ha kedved tartja, felléphetsz A, B, B, A mellé is a színpadra!

Ha nem hiszed, járj utána! Az első hetek látogatóinak többsége szerint, a 195 korona (a szokásos stockholmi múzeumi belépők duplája) bőven megéri a mókát!

Thank You for the Music!, ABBA!



foto:

ABBA The Museumés Szabó Ferenc
forrás: Allt om Stockholm

Kapcsolódó korábbi cikkeim:

ABBA – The Walk
Polar Music Prize
Stockholm, az új kedvenc


Még több érdekes olvasnivaló a SVÉDASZTALkínálatában


14:36

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

13:18

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.