Párzás nélkül rakott tojást egy királypiton

2020. szeptember 11. 21:06 - szerző: 168 Óra/MTI - forrás: MTI

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton egy állatkertben az egyesült államokbeli St. Louisban. A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.

Mark Wanner, az intézmény herpetológiai - kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó - menedzsere elmondta, ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok (Python regius) ivartalanul szaporodjanak. A kígyók gyakran arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából.

 

Maga a tojásrakás is különleges ebben az esetben, mivel a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják ezt, hogy elérnék a 60-as éveiket - emelte ki Wanner.

 

Az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány - mondta a szakértő.

 

Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak, a maradék két tojásban növekvő kígyó azonban elpusztult.

 

Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek.

 

A genetikai mintákból kiderül, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul, úgynevezett fakultatív partenogenezis során termékenyültek-e meg.

 

Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, mely azonban húsz éve nem volt a nőstény közelében. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozta az állatkertnek egy magántulajdonos.

 

(MTI)