Képesek lesznek az oroszok tiszta vb-t rendezni?

2018. június 14. 16:00 - szerző: Halmos Domokos

Amikor 2010 decemberében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) úgy döntött, hogy Oroszország rendezi a 2018-as labdarugó világbajnokságot, még nyilván előjele sem volt a 2015-ben kirobbant botránynak, amelyben kiderült, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia előtt az oroszok állami szinten szervezték meg a sportolóik doppingolását, utólag manipulálták a versenyen leadott mintájukat. Az éremtáblázatot Oroszország nyerte még úgyis, hogy 2017 végéig, 4 aranyat, 8 ezüstöt és egy bronzérmet is elvettek tőlük. És csak remélhetjük, hogy a fennmaradó 11 aranyérmükből mindegyiket tisztességesen szerezték.

Tehát a 2015-ös események után így esett meg az a szégyen Oroszországgal, hogy ugyan minden sportolóját nem, de a Rio de Janeiro-i nyári olimpiára kvalifikált 398 orosz sportolóból 127-et eltiltottak, a phjongcshangi téli olimpiáról pedig Oroszországot névleg kitiltották, a sportolóik csak az olimpiai zászló színe alatt indulhattak az eseményen.

Vlagyimir Putyin a Konföderációs Kupa tavalyi szentpétervári megnyitóján. Ki hinné?
Fotó: A Kreml honlapja

Persze a labdarúgás ebből a szempontból egy kicsit más – a dopping nem nagyon van jelen, vagy ha jelen is van, nem tud annyira eredménybefolyásoló tényező lenni –, de ezt nem azt jelenti, hogy a ne lenne példa csalásra. Ami a gyanút illeti, az a világbajnokságok történetében a 2002-es dél-koreai–japán tornára vetett hosszú árnyékot. Sőt, ezt már nehéz csak gyanúként említeni, annyira nyilvánvalóan – és felháborítóan – módon csalták el az egyik rendező, Dél-Korea mérkőzésein. A kérdés már csak az maradt (és ez azóta is rejtély), hogy állami vagy szövetségi szinten döntöttek-e a csalássorozatról, vagy egy-két játékvezetőnek, név szerint Byron Morenonak és Gamal Al- Ghandournak az önbíráskodása miatt sikerült Dél- Koreát egészen a világbajnoki negyedik helyig repíteni.

Egy másik világbajnoksággal kapcsolatos ügy nemrég derült ki, amikor is Michel Platini volt UEFA-elnök beismerte, hogy az 1998-as franciaországi világbajnokság sorsolását úgy manipulálták, hogy Franciaország–Brazília mérkőzés csak a döntőben jöhessen össze.

Az előjelek nem túlságosan biztatóak az oroszországi tornával kapcsolatban sem, 2015-ben ugyanis nemcsak az orosz doppingbotrány robbant ki, hanem a FIFA-botrány is. A szervezetnen mára alig maradt olyan tagja a 2018-as orosz és a 2022-es katari világbajnokság odaítéléséről döntő bizottságnak, akit ne függesztettek fel korrupció, adócsalás, vagy épp pénzmosás gyanújával. Az egész rendszer velejéig korruptan működött az akkori FIFA-elnök Sepp Blatter irányításával, mégpedig úgy, hogy az oroszok és a katariak egyszerűen megvették a döntőbizottság tagjait.

Vb-2018 – FIFA-kongresszus
Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Ezek után azon se csodálkozzunk, hogy Vlagyimir Putyin szívesen látja  Sepp Blattert a világbajnokságán.  Olyannyira, hogy meg is hívta a bukott sportvezetőt, aki már semmiféle hivatalos tisztséget nem viselhet FIFA-ban. És akkor még egy szóval se emlékeztünk meg Vitalij Mutko volt orosz sportminiszterről, aki kijelentette, hogy az oroszok tiszta körülmények között nyerték el a világbajnokság rendezési jogát, aminek a szépséghibája csaka az, hogy ő volt az államilag szervezett doppingolás vezetője a szocsi téli olimpián.

A 2015-ös botrány egyébként a világbajnokságra is kihatással van, az orosz doppingszakértőket ugyanis kitiltották hazájuk világbajnokságáról, nehogy megint olyan kedvük támadjon levett mintákat  manipulálni.    

De hogy az előzmények tudatában Oroszország készül-e kellemetlen „meglepetésekkel” a világbajnokság ideje alatt is, vagy inkább az utóbbi években tönkretett orosz sport renoméjának a visszaállításán dolgozik, arra  egy korrekt világbajnokság megszervezésével, arra csak később fogunk választ kapni. Azzal, hogy a vb-n használni fogják a videóbírót biztos, hogy csökkentik a csalás lehetőségét, bár a videóbíró szükségességéről és pozitív hatásáról is lehetne vitatkozni. Az is biztos, hogy az oroszok nem kerültek halálcsoportba, és illene továbbjutniuk abból a csoportból, amelyben rajtuk kívül Szaúd-Arábia – velük játszották a nyitómeccset, amit 5-0-ra nyertek –, Egyiptom, és Uruguay van benne.

De ha esetleg saját erőből sikerülne kimagasló eredményt elérniük, ki hinne nekik?