Kéken világító csirkehúst vett újévre a gyanútlan ikrényi férfi

2018. január 5. 11:52 - szerző: 168 Óra

Különös történettel lepte meg a Kisalföldet egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi: a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilveszter este véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy maga

a hús világít.

Az eset miatt felhívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol azonban nem kecsegtették vizsgálattal, mondván, hogy a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel. Ezután két kis dobozban mintát hozott a lap szerkesztőségébe. A hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan – bár kissé kellemetlen szagot árasztott –,  vaksötétben azonban valóban kék fényt bocsátott ki.

Íme:

Fotó: Bertleff A./Kisalföld

A győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán laborvizsgálatok nélkül nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, A  Nébih budapesti központjában ugyan először találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem nyomon követéses vizsgálat, a valós ok csak feltételezhető.

Miszerint:

1. Valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.

2. Foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.