Így védekezzen a hőségriadó ellen

2011. június 23. 14:33

Az országos tisztifőorvos a lakosság számára szóló figyelmeztetésként 1. fokú hőségriasztást adott ki, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a csúcshőmérséklet 26 és 34 fok között alakulhat. A nagy melegben jól teszi, ha betartja az alábbi öt tanácsot!

1. Folyadékfogyasztás
A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását, azonban szomjunkat ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italokkal csillapítsuk, mert ezekkel ellenkező hatást érhetünk el, ugyanis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből, a hideg folyadék pedig akár gyomorgörcsöt is okozhat.

Igyunk csapvizet, pici sóval dúsítva, vagy citromkarikával, esetleg jégkockával. Azonban, ha vendéglátóhelyen kérjük a jégkockát, nézzük meg, átlátszó tiszta-e, nem szennyezett. A szakemberek szerint a fővárosban és az ország nagy részében jó minőségű a csapvíz. A vizet hagyjuk egy kicsit folyni a csapból, ezáltal hűsebb lesz, és ekkor igyuk, vagy készítsünk belőle limonádét, lehetőleg cukor nélkül, de a melegben kellemes és hűsít a forró, meleg vagy langyos tea is.

2. Könnyű ételek
Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a tejszín, tejszínhab nélküli gyümölcslevesek és a rántás nélküli, joghurttal vagy kefírrel habart főzelékek alkossák. Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston vagy tepsiben, zsiradékmentesen sült szárnyas húsokat, de grillezhetünk, süthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is.
A nagy meleg, a hőség jó is lehet valamire: böjtölhetünk és fogyhatunk!

3. Könnyű ruházat, mely véd a naptól
Viseljünk szellős ruhákat, a gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket kalappal, vászon-sapkával, kendővel. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekeket ne hagyjuk ügyeink intézésekor az autóban.

4. Tippek a hőség enyhítésére
Ha valakinek a lakásában nincsen légkondicionáló berendezés vagy ventillátor, szellőztessen hajnalban, majd sötétítsen be függönyökkel, rolókkal, de résnyire hagyja nyitva az ablakokat, hogy áramoljon, cserélődjön a friss levegő. A lehúzott roló védi a meleg sugaraktól az ablaküveget, és estére nem lesz hőség a lakásban. Hatékony megoldás az is, ha vízbe mártott és kicsavart lepedőt terítünk az ablakra. Hajnalban és késő este tárjuk ki az ablakokat. A kanapéra, fotelra terítsünk fehér lepedőt, ezáltal izzadtságunk nem a kárpitba szívódik és kellemes, hűs érzést is ad a tiszta anyag.

A kádat és a mosogatót öntsük tele hideg vízzel, egy idő után érezhető, hogy a lakásban csökken a hőmérséklet. Zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűn. A szabadban árnyékos helyeken tartózkodjunk. Legyen nálunk kéztisztító kendő vagy gél, de vihetünk magunkkal kicsi, vizes törülközőkendőt, tisztítsuk, hűtsük magunkat folyamatosan. A nagy melegben kerüljük az intenzív testmozgást. Erre még a reggeli és az esti órák sem javasoltak még egészségeseknek sem.

5. Gondoskodjunk az idősekről és a háziállatokról is
Ne feledkezzünk meg idős, vagy beteg hozzátartozóinkról, szomszédainkról, érdeklődjünk, van-e szükségük valamire, segítsünk nekik is. Fokozottan figyeljünk oda házi kedvenceinkre, nekik is szükségük van több vízre, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal.