Szép őszi nap lesz ezen az augusztusi szerdán, az eső miatt szinte az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2019. augusztus 14. 07:27 - szerző: 168 Óra

Országos Meteorológiai Szolgálat írja a honlapján, hogy szerda reggel, délelőtt még felhős idő valószínű és többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Kora délutántól nyugat felől már fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a csapadékzóna is kelet felé helyeződik, mögötte azonban ismét kialakulhat helyenként zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik, emellett zivatarok környezetében is lehetnek viharos lökések.

Felhőszakadás miatt szinte az egész országra kiadták a figyelmeztetést. A középső területek mellett keleten is több helyen valószínűek zivatarok, miközben északnyugaton, nyugaton egyre nagyobb területen eső váltja fel a zivatartevékenységet. A zivatarokat felhőszakadás (>20-30 mm), néhol viharos (60-80 km/h) szél és jégeső is kísérheti. Napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok délután már inkább csak a délkeleti megyékben, illetve még megközelítőleg a Tisza vonalában fordulhatnak elő. Ma az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 mm-t meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat.  

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 20 és 25 fok között valószínű, de keleten már délelőtt beáll a maximum. Késő estére 13 és 18 fok közé hűl le a levegő.