Holnap jön a hó, vészjelzést adott ki a meteorológiai szolgálat

2017. november 28. 20:16 - szerző: MTI

Szerdára ónos eső és havazás veszélye miatt adott ki első fokú figyelmeztetéseket néhány megyére és a fővárosra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez kedd este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták, az éjszaka folyamán az északi megyékben átmeneti jelleggel gyenge ónos eső, a nyugati határ közelében néhol ónos szitálás lehet. Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki első fokú (citromsárga) figyelmeztetést.

A Mátrában már havaziik
Fotó: MTI/Komka Péter

Kitértek arra is, hogy szerdán az Északi-középhegység északi és nyugati részein, illetve a Dunántúl északkeleti régióiban – legfőképp Nógrád és Heves megyében, Pest megye északi részén (kiemelten a Dunakanyar területén), valamint Komárom megyében – a kezdeti havas esőt havazás váltja fel, ezeken a területeken nagyjából öt centiméter hó hullhat. A havazás miatt Budapestre és Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki szintén első fokú figyelmeztetést. Napközben a csapadékzóna leginkább a dunántúli körzeteket érinti, majd estig a Tisza vonaláig halad jellemzően eső formájában. Az intenzív csapadékhullás folytán a Dunántúl délnyugati részén 15 milliméternyi csapadék várható.

Korábban a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán azt írta: a szerdán kezdődő havazással a hegyekben már komolyabb hótakaró is kialakulhat. Csütörtök késő estig az Északi-középhegységben akár 15-20 centiméter hó is eshet. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű, az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben kissé hidegebb is lehet. Napközben többnyire 1–7 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön országszerte várható csapadék: többnyire eső – többfelé kiadós mennyiség –, de északon havas eső, havazás is valószínű, majd a déli óráktól délnyugat, nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre nagyobb területen megszűnik a csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1–6 fok között várható, de a Dél-Alföldön akár 7-8 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett videóban azt mondták: a következő napokban egy mediterrán ciklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását. Ez a ciklon csütörtökön átvonul az országon, pénteken már távolodik. A hétvégén azonban ismét várható havazás, ugyanis délkelet felől egy újabb mediterrán ciklon húzódik az ország felé. A hétvégén a havazás mellett erős, akár viharos szél is várható. Így hófúvásra is készülni kell.