Zsurnalisztikai túlzás nélkül is gigantikus harcsát fogott Szabó Gyula a Szamoson

2020. április 29., 20:50

Szerző:

Fejétől a faroktövéig 255 centiméter hosszú, 115 kilós harcsát fogott a Szamosban Szabó Gyula halász – vette észre a Facebookon a 444.

Nem csak a két szám, a fogásról készült fotó is lenyúgőző, íme:

 Kérdés persze, hogy hogyan foghatott ez a halász bármekkora halat, miközben a hazai természetes vizeken 2013 óta tilos a halászat. Úgy, hogy az ipari halászatot tiltották csak be, a halászat korábban kisszerszámosnak nevezett, ma már rekreációs halászatnak nevezett vállfaja továbbra is legális. Vagyis néhány hagyományos eszközzel - varsa, kece, emelő- és dobóháló - továbbra is szabad engedéllyel halászni, de ilyenkor a horgászokra is vonatkozó szigorú méretkorlátozások, darabszámok és tilalmi idők érvényesek – hívja fel a figyelmet a portál.

Ha már itt tartunk, a regula része egyébként az is, hogy a halászok (ahogy a horgászok) csak saját maguknak foghatnak halat, tehát nem adhatják, sőt nem is ajándékozhatják el. Természetes vízből így tehát legálisan nem kerülhet hal a vendéglőkbe se, ami azért zavarba ejtő, mert eszerint a gasztronómiai hagyományaira büszke Magyarországon hét éve hivatalosan a legpatinásabb halászcsárdákban sem kapható például igazi paksi vagy szegedi halászlé, de balatoni fogas és keszeg sem.