Gyönyörűen éneklő migránshordát állított meg Magyarország a csanádi pusztákon

2018. március 9. 14:41 - szerző: 168 Óra

Búbos pacsirták szokatlanul népes csapatai tűntek fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon, elsősorban a műutak mentén – vette észre a remek hírt a nemzeti park honlapján a Sokszínű Vidék.  

A mezei pacsirtáktól eltérően a búbos pacsirták általában a lakott területeken élnek, így meglehetősen gyakran láthatjuk őket. Jellemzően azonban egyesével, párokban, esetleg „családosan”, fiókáikkal együtt mozognak. Éppen ezért szokatlan, ha népesebb csapataik bukkannak fel valahol, ahogyan ez például március első napjaiban a Csanádi pusztákon történt. Több napon át, 20-30 példányos csapataik mozogtak az utak mentén.

Legalább 200 madarat figyeltek meg egyszerre, ami jóval meghaladja az itteni költőállományt.

A nálunk költő búbos pacsirták nem vonulnak, télen is nálunk maradnak. A most megfigyelt csapatok tehát valószínűleg valahonnan délről tartottak az északabbi tájak felé, de a szokatlan hideg és a hóesés megállásra kényszerítette őket.

Ami a mezei pacsirtákat illeti, ők is megkezdték már a tavaszi vonulást. Az elmúlt napokban több százas csapataikat figyelhettük meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ha beköszönt a jó idő, akkor hamarosan pacsirtaszóra is számíthatunk majd – olvasható a honlapon.