Grillcsirkét vitt a Dunán megfeneklett román hajó magányos matrózának egy helyi vendéglős

2019. február 7., 11:08

Szerző:

A Bajára tartó Jess nevű román felségjelzésű teherhajó még januárban futott zátonyra Esztergom közelében, a Kopasz-szigeten. Egyes információk szerint azért, mert elaludt a kapitány, míg más források arról szólnak, hogy bójának néztek egy uszadékfát, így letértek a kijelölt útvonalról. 

A hajó tulajdonosa nem kért segítséget a magyar hatóságoktól, a legénységet és a kapitányt hazautaztatta Romániába, a szabály azonban előírja, hogy ilyenkor egy ember őrizze a járművet, így egy matróz itt maradt.

Neki vitt meleg élelmet Hemera Zsolt, miután belegondolt, milyen rossz lehet ennek a szegény matróznak konzerven tengődni. Egy kis rántott csirkét és grillcsirkét készített beki körettel, összecsomagolta, majd csónakba szállt egy barátjával, hogy meglátogassa a hajótöröttet.

„Nem számított látogatókra, sokáig kellett kopognunk és kiabálnunk. Végül kijött, behívott minket egy sörre. Sokat nem tudtunk meg róla, mert nem beszéltünk közös nyelvet: ő románul és franciául tud, mi angolul. Kényelmesen él a nagy hajóban, mindene megvan, konyhája is, csak bevásárolni nem jut el. A napjait pihenéssel és tévézéssel tölti, vasárnap váltják le – mondta a vendéglős a Blikknek.

Az uszály nappalija így néz ki:

Fotó: Facebook/Hemera Zsolt

A zátonyra futott Jessről január végén látványos drónvideó is készült: